Politika

DODIK ČESTITAO BAJDENU IZBORNU POBJEDU “Mandat predsjednika SAD jedna od najvažnijih funkcija na svijetu”

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je čestitku predsjedniku SAD Džo Bajdenu povodom pobjede na izborima.

DODIK ČESTITAO BAJDENU IZBORNU POBJEDU “Mandat predsjednika SAD jedna od najvažnijih funkcija na svijetu”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U kapacitetu predsjedavajućeg Predsjedništvu BiH, kao i predstavnika srpskog naroda u ovoj instituciji, čestitam na izbornoj pobjedi i osvojenom mandatu na jednoj od najvažnijih i najuticajnijih funkcija u svijetu – funkciji predsjednika Sjedinjenih Američkih Država – istakao je Dodik u čestitki.

On je naglasio da su SAD, sa kojima srpski narod dijeli prijateljstvo i savezništvo duže od jednog vijeka, jedan od autora i garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, usaglašenog u Vazduhoplovnoj bazi Rajt-Peterson, u blizini Dejtona, država Ohajo, koji je zaustavio krvoproliće i građanski rat u BiH 1995. godine, i uspostavio ustavno-pravni sistem u BiH baziran na ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Pročitajte još

Dodik je podsjetio da se datum usaglašavanja, 21. novembar, slavi kao važan praznik u Republici Srpskoj, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Jasno je da je za srpski narod, i mene lično, neprihvatljivo obilježavanje 25. novembra, datuma preuzetog iz prethodnog, komunističkog režima SFRJ, kao i datuma koji je najavio početak građanskog rata u BiH, 1. marta, tim više što BiH nema definisan niti usvojen Zakon o praznicima. Složićete se da je uzajamno poštovanje temelj uspješne i produktivne saradnje, koja je i BiH i regionu u cjelini, prijeko potrebna – istakao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je uvaženom predsjedniku SAD Džo Bajdenu uputio izraze iskrenog poštovanja.

Prihvati notifikacije