Politika

DODIK I BORENOVIĆ PO MJERI KOMŠIJA Kako su lideri partija prošli na izborima u svojim mjestima

Nepisano pravilo da svako glasa za svoga nije baš važilo na ovim izborima, jer neke partije nisu dobile najviše glasova čak ni u naseljima u kojima žive njihovi predsjednici.

DODIK I BORENOVIĆ PO MJERI KOMŠIJA Kako su lideri partija prošli na izborima u svojim mjestima
FOTO: D. ČOLOVIĆ, B. MAJSTOROVIĆ, S. PAŠALIĆ/ RAS KOMBO

To bi u prevodu značilo da pojedini lideri partija nisu baš omiljeni u svom komšiluku. Upravo zato provjerili smo kako su pojedine odborničke liste, kandidati za (grado)načelnike i predsjednici stranaka prošli u naseljima, odnosno biračkim mjestima, u kojima žive.

Onom starom dobrom „da komšiji crkne krava“ vodili su se izgleda mnogi građani Republike Srpske, jer su rijetki lideri partija koji imaju povjerenje svog komšiluka. Međutima, ima i izuzetaka.

Bakinci podržali Dodika

Lider SNSD, Milorad Dodik, glasao je u Laktašima u Domu kulture, a SNSD je na ovom biračkom mjestu osvojio više od 53 odsto glasova.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

S obzirom na to da su Dodikove komšije u Bakincima, gdje lider SNSD i živi, može se reći da ga i te kako podržavaju, jer je SNSD na biračkom mjestu u Bakincima imao preko 80 odsto glasova i kada je u pitanju kandidat za načelnika, kao i odbornička lista ove partije. Slično je bilo i na prošlim izborima.

Repriza iz 2018.

Ako je suditi prema podacima Centralne izborne komisije BiH, komšije vole i predsjednika PDP, Branislava Borenovića.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

PDP je u biračkom mjestu, odnosno naselju u Banjaluci u kome Borenović živi, osvojio najviše glasova kada je u pitanju odbornička lista, 27 odsto, a biračko mjesto Bulevar 7 je ubedljivo glasao i za kandidata PDP za gradonačelnika, koji je imao skoro 60 odsto glasova.

Pročitajte još

Zanimljivo je da su Borenovićeve komšije njegovu partiju podržale i na opštim izborima, pa je i 2018. najviše glasova u ovom biračkom mjestu dobila lista PDP za Narodnu skupštinu, Mladen Ivanić za člana Predsjedništva BiH, kao i Vukota Govedarica tadašnji kandidat za predsjednika Srpske.

Nisu prvi među svojima

Za razliku od Dodika i Borenovića, komšije u Istočnom Novom Sarajevu prema lideru SDS, Mirku Šaroviću, nisu bile naklonjene. Prema rezultatima izbora, SDS nije samo izgubila u trci za načelnika u Istočnom Novom Sarajevu, nego je tek treća po broju osvojenih glasova za odbornike u njegovom biračkom mestu.

Ni predsjednik DNS, Nenad Nešić, koji je glasao u mjestu Tilava, nije osvojio najviše glasova u ovom mjestu. Njegova lista osvojila je oko 17 odsto glasova i bila druga kada je ovo izborno mjesto u pitanju.

Ni predsjednik Socijalističke partije, Petar Đokić, niji bio prvi među svojima. On glasao je u Brčkom u Četvrtoj osnovnoj školi, gdje nije imao najviše osvojenih glasova.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Komšije ove godine nisu podržale ni Dragana Čavića. Lider NDP je glasao u Banjaluci u Ekonomskoj školi na biračkom mjestu 034B223, u kojem je NDP imao tek 14 glasova i stavio ga na 11. poziciju kada je ovo biračko mesto u pitanju. Primjera radi, na izborima 2018. NDP je u ovom biračkom mjestu bio četvrta stranka po broju glasova.

U Ekonomskoj školi glasao je i predsjednik DEMOS, Nedeljko Čubrilović, čije je stranka u njegovom izbornom mjestu završila kao šesta.

SPS prva u Šargovcu

Za razliku od njih, kada je u pitanju Banjaluka, predsjednik SPS, Goran Selak, glasao je u Šargovcu, a njegova lista je u ovom izbornom mjestu osvojila 25 odsto glasova, što ih je stavilo na prvu poziciju.