Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“Dodik i Čović su mirnodopska varijanta RATNIH LIDERA Srba i Hrvata”: Bakir Izetbegović otkrio gdje je njegova CRVENA LINIJA

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ovo što rade Čović i Dodik je mirnodopska, meka varijanta onoga što su radili srpski i hrvatski lideri u ratu, i što se obilo o glavu svima, a naročito bosanskim Hrvatima, izjavio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

U intervjuu za Faktor.ba Izetbegović je rekao da SNSD i HDZ odavno sarađuju i koordiniraju po pitanju imenovanja u državnim institucijama i pravosuđu na način da se istisnu Bošnjaci.

Prema njegovim riječima, sljedeće o čemu su se složili jeste istiskivanje stranih sudija iz Ustavnog suda, „pa će se vjerovatno složiti i sa potrebom odlaska OHR i tako dalje“.

– Štetna je to saradnja, koja, ako se produbi, može dovesti do nacionalnih disbalansa, nezadovoljstva Bošnjaka, političkih vakuuma i kriza u funkcionisanju države. I to ponovo nikome neće donijeti ništa dobroga, a naročito ne najmalobrojnijem narodu u BiH – izjavio je Izetbegović.

Prisustvo Dragana Čovića obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci, a potom njegov odlazak u Beograd, Izetbegović je protumačio kao „pokušaj daljeg jačanja hrvatsko – srpskog savezništva u BiH i na Balkanu, odnosno stavljanja Srba u BiH i u Srbiji na stranu politike koju vodi HDZ u BiH“.

Foto: Siniša Pašalić /RAS Srbija

Na pitanje da li je pokušaj zaobilaženja Bošnjaka prilikom izbora glavnog tužioca Tužilaštva BiH takođe poslJedica sprege Milorada Dodika i Dragana Čovića, Izetbegović je odgovorio potvrdno.

– Naravno, i ukoliko se zaista desi da i na mjesto državnog tužioca ne bude imenovan kvalitetan kadar iz kvote Bošnjaka, preći će se crvena linija nakon koje ćemo i mi morati povlačiti poteze kakve do sada nismo povlačili – zaprijetio je Izetbegović.

Što se tiče imenovanja mandatara za novi saziv Savjeta ministara BiH, on je rekao da se podrazumijeva da je to Srbin iz SNSD.

– Slijedeće što se podrazumijeva je da će mandatar ponuditi program rada koji ne može biti u suprotnosti sa Ustavom i zakonima BiH. Iz istupa Milorada Dodika da se zaključiti da će se pokušati nametnuti volja entiteta državi BiH, dakle da se planira kršiti Ustav, i da će put ka članstvu BiH u NATO savezu biti zaustavljen. Javno se govori da se planira kršiti Zakon o odbrani, za koji je ranije glasao i Dodikov SNSD, da se neće poštovati ni Strategija spoljne politike BiH koju je konsenzusom usvojilo Predsjedništvo BiH. U BiH namjeravamo ostvariti vladavinu zakona, a ne vladavinu pojedinaca i stranaka. Zakoni se mogu i promijeniti, ali samo u tijelima koja su ih donijela i po predviđenim procedurama, a ne ultimatumima nižih i nenadležnih nivoa vlasti – rekao je Izetbegović.

Foto: N1

Izetbegović i Dodik

Na konstaciju da Dodik tvrdi da su sve te strateške odluke donesene „pod neviđenim pritiskom na srpske predstavnike“, Izetbegović je odgovorio pianjem –  šta se bitno za BiH i Balkan u posljednje tri decenije nije desilo pod nekom vrstom pritiska?

– Pod pritiskom zločina i genocida su Bošnjaci i Hrvati napustili prostore na kojim je formiran RS, pod pritiskom embarga na oružje je Armija RBiH gubila teritorije, pod pritiskom NATO udara je zaustavljen rat u BiH, pod pritiskom je pregovaračka strana BiH u Dejtonu pristala na entitetsku strukturu zemlje i tako dalje. Nema vraćanja unazad, jer nema kočnice koja bi nas u tom vraćanju zaustavila, i vjerovatno bismo se ponovo zatekli u 1992. sa svime što to znači – rekao je Izetbegović.

Ocijenio je da je uticaj Rusije u BiH rastući, da je sve više jednostran, a na pitanju NATO integracije i suprotstavljen „našim strateškim opredjeljenjima, zakonima, usvojenim dokumentima“.

-Rusija se, dakle, direktno miješa u unutrašnja pitanja BiH. Nama ne treba kriza u odnosima sa Rusijom, svi mi poštujemo tu veliku zemlju, i očekujemo da i ona nas poštuje – poručio je bivši bošnjački član Predsjedništva BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO