Politika

DODIK I IZETBEGOVIĆ ISTJERALI SDS IZ VLASTI "Tehnička" koalicija na nivou BiH bez novog mandata

Srpska demokratska stranka gotovo da nema šanse da ostane u vlasti na nivou BiH, zato što SNSD i HDZ BiH u Domu naroda Parlamenta BiH, zahvaljujući SDA, imaju apsolutnu većinu tako da se ništa ne može odlučiti bez njih.

DODIK I IZETBEGOVIĆ ISTJERALI SDS IZ VLASTI "Tehnička" koalicija na nivou BiH bez novog mandata
FOTO: N1/RAS SRBIJA

Nakon što je SDA glasovima svojih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske direktno izabrala četvrtog delegata SNSD u Dom naroda, nijedna odluka u ovom Domu ne može se donijeti bez njih.

Ukratko rečeno Bakir Izetbegović i njegovi poslanici izbacili su SDS iz vlasti na nivou BiH i apsolutnu prednost dali SNSD. Upravo ta prednost koju su im dali, moglo bi se reći, sada pravi probelme SDA, jer SNSD ne pristaje na uslovljavanja Bakira Izetbegovića. Međutim, za SDS tu, po svemu sudeći, više nema mjesta.

Iako se sve više spekuliše da će novoizabrani predsjednik Srpske demokratske stranke, Mirko Šarović, pokušati da stranku zadrži u vlasti na nivou BiH, što je i sam jednom prilikom rekao, činjenice govore da će to biti skoro nemoguće.

Gledano sa te strane, priče da će SDS u koaliciju sa SDA padaju u vodu.

Svjestan kako stvari na nivou BiH stoje jeste i lider PDP, Branislav Borenović.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Branislav Borenović

– Ponoviću ono što je više puta rečeno – SDA je glasovima svojih poslanika u NSRS direktno izabrala četvrtog delegata SNSD. Teoretski, postoji mogućnost stvaranja različitih parlamentarnih koalicija u Predstavničkom domu, ali nisam baš pristalica takvih novih i jako složenih kombinatorika – rekao je Borenović.

Navodi da su poslije izbora, „koji su obilovali nepravilnostima, prijetnjama, prevarama, navodni pobjednici i sadašnji partneri SNSD, SDA i HDZ BiH preuzeli su odgovornost da uspostave novu vlast“.

Pročitajte još

– Lako su se dogovorili da jedni drugima izaberu delegate u Dom naroda, rukovodstvo oba doma parlamenta, raspodijelili resore u Savjetu ministara… Sada je vrijeme da preuzmu konkretnu i punu odgovornost za zemlju. Svaki dobar prijedlog, koji ide u korist građana, mi ćemo svakako podržati, ali s druge strane, bićemo žestoki i argumentovani kritičari svih loših inicijativa i odluka – naveo je Borenović.

Priča oko ostanka SDS u vlasti je moguća u teoriji, a u praksi bi dovela do još većeg haosa nego što je sada, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

– Takva situacija bi jako zakomplikovala odnose unutar BiH i napravila malo veći haos od ovoga u kome se sada nalazimo. Prije svega zato što imamo ovu blokadu u Domu naroda, sa druge strane znamo kakve probleme bi to stvorilo na relaciji aktuelna vlast u RS s državnim nivoom BiH – objasnila je Topićeva.

Zašto SNSD nije vratio uslugu SDA i pristao na njihove uslove, ni Topićeva tačno nije mogla da odgovori.

– Generalno, postoji dogovor između lidera SNSD, SDA i HDZ. Međutim, u praksi vidimo da se ništa ne pomiče s mrtve tačke, tako da bih rekla da je, uprkos dogovorima, došlo do međusobnog blokiranja. Sad nastupa ono traženje prostora gdje ko može koga „izigrati“ da se neke stvari izvedu – zaključila je Topićeva.

Čolo: Ne vjerujem u to

Članica Predsjedništva SDA, Alma Čolo, takođe smatra da za SDS nema mjesta u vlasti na nivou BiH.

– Nemam naznaka da ima razgovora u pravcu koalicije za SDS. Kada je u pitanju Dom naroda Parlamentarske skupštine BiH i četiri poslanika SNSD, svako odlučivanje u ovom drugom zakonodavnom tijelu bi moglo biti predmet opstrukcije. Ne znam kako bi to bilo dobro i kako bi se osigurala prolaznost zakona i drugih akata u Parlamentu – rekla je ona, te dodala da uopšte ne vjeruje u ostanak SDS na vlasti u BiH.