Politika

“Dodik je napravio sprdnju od Narodne skupštine” Mihajilica komentarisao odluku suda o efendiji koji je Srpsku nazvao genocidnom tvorevinom

Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće. Tako je Okružni sud u Banjaluci obrazložio oslobađajuću presudu efendiji koji je Republiku Srpsku nazvao genocidnom tvorevinom i još jednom potvrdio ono što mi već osam mjeseci govorimo: Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH bila je još jedna Dodikova cirkuska predstava i mrtvo slovo na papiru.

Milanko Mihajilica za govornicom maše rukom
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Rekao je ovo Milanko Mihajilica, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ističući da je ovo najkonkretniji dokaz da sudovi u Republici Srpskoj primjenjuju odluke Ustavnog suda BiH.

Koliku je sprdnju napravio i od Narodne skupštine Republike Srpske i od svojih poslanika koji slijepo prate njegove trenutne hirove, govori i činjenica i da je sam Dodik podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH, čije odluke Republika Srpska ne priznaje. I neka nas više niko ne pita zašto u nekim slučajevima ne glasamo za zakone koje predstavljaju kao nacionalna pitanja. Ne glasamo, jer od toga dobijemo samo nacionalnu sramotu. Ne glasamo, jer osim ličnog dostojanstva, za razliku od SNSD, tako čuvamo i dostojanstvo institucija Republike Srpske, koje oni gaze li gaze – rekao je Mihajilica.

Pročitajte još

Podsjeća da je Dodik u svom izlaganju pred NSRS rekao da će sudovi u Republici Srpskoj koji budu primjenjivali odluke Ustavnog suda BiH ostati bez finansiranja i biti ukinuti.

Ne sumnjam da bi on htio da ukine sve institucije, a njihove finansije prebaci u svoj budžet od 57 miliona KM, ali ipak je on jak samo na krupnim riječima, a slabašan na djelima, što je dobro u ovom slučaju, jer institucije Republike Srpske moraju nesmetano da funkcionišu – rekao je Mihajilica.

Dodaje da je Dodik priznao i „nelegitimni“ Sud BiH samom činjenicom da odlazi na ročišta pred tim sudom, ali i Kristijana Šmita.

– Šmit je ukinuo Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i samo primjenjivanje odluka Ustavnog suda BiH znači postupanje po njegovim odlukama. Krupne riječi izgovorene za govornicom NSRS i u javnosti padaju u vodu, a dezorijentisani Dodik sad vjerovatno smišlja nove prevare, da bi se o tome pričalo, a ne o njegovim podmetanjima i prevarama. Ali, šta god radio, neka se sjeti da su u laži kratke noge – poručio je Mihajilica.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije