Politika

Dodik na svečanosti otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji: "Srbi su davno shvatili da BEZ DRŽAVE NEMA SLOBODE"

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras prilikom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu da je veoma ponosan što dijeli ovaj veličanstveni trenutak u kojem država Srbija, grad Beograd i svi Srbi odaju poštu velikom ujedinitelju srpskog naroda.

Dodik na svečanosti otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji: "Srbi su davno shvatili da BEZ DRŽAVE NEMA SLOBODE"
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Svaki dan nalazim dovoljno razloga i ponosa što pripadam svom srpskom narodu – rekao je Dodik obraćajući se na Savskom trgu na ceremoniji otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji.

FOTO: RADE PRELIĆ/TANJUG
FOTO: RADE PRELIĆ/TANJUG

On je naveo da su Srbi davno naučili da bez države nema slobode i zato su vijekovi iza uvijek bili borba za srpsku državu, kao što se i danas Srbi bore u savremenim okolnostima.

– Ovaj veličanstveni spomenik ovdje je znak našeg odnosa prema tome, spomenik koji će nadživjeti vijekove i ostati da svjedoči o naporima da se stvori jedna država srpska, ali isto tako i umijeću ove generacije rukovodilaca Srbije na čelu sa njenim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, koja je našla da gradi i ujedini tradicionalno i savremeno u čitavoj Srbiji, pogotovo u Beogradu – rekao je Dodik.

On je naveo da se spomenik Stefanu Nemanji nalazi u neposrednoj blizini nečega što predstavlja moderni dio grada, grada na rijeci koji treba da objedini upravo to tradicionalno i moderno.

– Samo na taj način može da se gradi moderno da bi se očuvalo tradicionalno, a to je naše stalno sjećanje na to kako smo nastali i šta smo radili – rekao je Dodik.

FOTO: RADE PRELIĆ/TANJUG
FOTO: RADE PRELIĆ/TANJUG

On je ocijenio da je taj dio srpske srednjovjekovne istorije ostao bez razloga potisnut, pogotovo u decenijama bivše Jugoslavije.

– Sada je vrijeme da se vratimo našim temeljima, a temelje srpske državnosti postavio je upravo Stefan Nemanja, kao i njegov sin koji je postavio temelje naše vjere i naše Crkve. Upravo se oni razlikuju od svih drugih vladara po tome šta su svjetovno i duhovno ponudili Srbima – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je današnja Srbija sve naprednija i da na svakom koraku može da se vidi napredak.

– Mi koji živimo u Republici Srpskoj zagledani smo u Srbiju i želimo njenu snagu. Ono što želimo jeste da ništa ne oduzmemo od njene snage. Uvijek smo ponosni ako možemo nešto i da dodamo – naglasio je Dodik.

On je naveo da Republika Srpska egzistira u veoma teškim okolnostima svoje borbe za politički subjektivitet i da ne može a da ne oslanja na Srbiju.

Pročitajte još

– Zahvalan sam predsjedniku Vučiću, Vladi i svim ljudima na razumijevanju, ne samo za nas u Republici Srpskoj, nego i za sve Srbe koji žive i u Crnoj Gori i bilo gdje u svijetu – poručio je Dodik.

On je istakao da je danas veoma važno da Srbi budu objedinjeni i da ovaj spomenik svakoga ko dođe u Beograd da posjeti ovo mjesto učini zadivljenim, da se nadahne idejama našeg jedinstva i da na taj način idemo dalje u budućnost.

– Ako nema tog nadahnuća, onda ne znam kuda idemo. Zato je važno da Srbija bude što jača, da bude moderna država kao što što i jeste među najboljim danas u Evropi po svom ekonomskom rastu. Ne treba se osvrtati na one koji pokušavaju da to dovedu u pitanje” -rekao je Dodik.

FOTO: RADE PRELIĆ/TANJUG
FOTO: RADE PRELIĆ/TANJUG

On kaže da Republika Srpska pokušava da to prati i da je Srpska, koja ekonomski i politički život zasniva na borbi za svoj status u okviru BiH, svakako učinila sve da očuva na ovim prostorima mir i stabilnost i da sa Srbijom dijeli upravo to.

– Najvažnije je očuvati mir i učiniti stabilnom Srbiju i srpski narod, učiniti sve da živi i da se razvija i da budemo dio modernih naroda. Ali, nikada ne smijemo zaboraviti kojem narodu pripadamo. I zato neka živi Srbija, neka živi Republika Srpska i neka živi srpski narod gdje god se našao! ž poručio je Dodik.

Svečanosti su prisustvovali premijer Srbije Ana Brnabić sa članovima Vlade, predsjednik parlamenta Ivica Dačić, kao i predsjednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković.