Politika

DODIK NAJAVIO POKRETANJE VETA „Nezavisnost Kosova neće biti priznata, a Bisera Turković ponovo radi samovoljno“

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da priča o priznanju nezavisnosti Kosova od strane BiH nije završena i da će se to pitanje ponovo naći na idućoj sjednici Predsjedništva BiH.

DODIK NAJAVIO POKRETANJE VETA „Nezavisnost Kosova neće biti priznata, a Bisera Turković ponovo radi samovoljno“
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ukoliko ga ponovo Šefik Džaferović i Željko Komšić preglasaju, Dodik je rekao da će pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa RS, što znači da će konačno mjesto odluke biti Narodna skupština.

-Dobro je što je ovo došlo na dnevni red. Svi imamo neke simpatije i antipatije prema tom pitanju. Imaćemo odluku u Predsjedništvu. Vjerujem da je epilog odluke da se Kosovo neće priznati i da će to ostati osnova za ponašanje svih u BiH. RS ne smatra da Kosovo zaslužuje da bude nezavisna država. Teritorijalni integritet Srbije se ruši, a nama u RS se ne dozvoljava ni da govorimo o o povratku svojih nadležnosti i autonomije – rekao je Dodik.

Jerusalim

Govoreći o dnevnom redu druge vanredne sjednice Predsjedništva BiH o njegovom zahtjevu da ambasada u Izraelu bude izmještene u Jerusalim, Dodik je rekao da to pitanje smatra važnim, kao dokaz prijateljstva BiH prema Izraelu.

-Čuo sam da je negdje ranije donesena rezolucija SB UN i da bi BiH, ako bi donijela takvu odluku, imala probleme. Ali, ne mora da znači, i SAD znaju za to pa su donijeli odluku kakvu su donijeli – kaže Dodik.

On je ministarku spoljnih poljnih poslova BiH Biseru Turković optužio da je ponovo postupila samovoljno, bez ikakvih konsultacija sa Predsjedništvo BiH, tako što je dala saglasnost BiH da se BiH priključi sankcijama Savjeta Evrope prema nekim državljanima Rusije i Kine, kojima je zabranjeno kretanje zbog navodnog sajber -kriminala.

-Mi kao Srbi imamo značajan broj ljudi u DKP. Ako žele neku novu praksu, igru, imaće je. Ako se sve ne vrati u Predsjedništvo koje je jedino odgovorno za spoljnu politiku, onda će 16 šefova u DKP iz reda srpskog naroda početi da se ponašaju u skladu sa interesima našeg naroda. Do sada smo poštovali procedure – zaprijetio je Dodik.

Vakcine

On je rekao da je na sjednici Predsjedništva BiH razgovarao i o mjerama protiv pandemije korone. Zaključeno je da se pandemija ne stišava i da je neizvjesno kako će se razvijati tokom zime.

Pročitajte još

-BiH putem saglasnosti Predsjedništva se priključila globalnoj alijansi za nabavku vakcina. Još se ne zna kojih vakcina, ni šta. Oni tvrde da će biti ravnomjerna raspodjela vakcina. To je nadležnost entiteta i kantona– rekao je Dodik.

Kaže da je razgovarano i o migrantima, te o popuni 340 kadeta za Graničnu pioliciju BiH.

-Primjećeno je da je smanjen broj ulazaka migranata u BiH i da se reaalizuje naši zakljuci da se sabirni centri izmjeste izvan naseljenih mjesta u BiH – kaže Dodik.

Mehanizam koordinacije

Jedna od važnih tačaka bio je Izvještaj Savjeta ministara o realizaciji 14 preporuka Evropske komisije za BiH. Nakon što se ispostavilo da je to samo izvještaj Direkcije za evropske integracije, izvještaj je samo primljen k znanju.

-Treba podržati da se na tom pitanju radi, ali da se vodi računa o nadležnostima u BiH i mehanizmu koordinacije – kaže Dodik.

Ističe da je bilo u planu da se održi i sjednica o Planu reforme OS BiH u saradnji sa NATO. Predviđeno je da se definiše komisija koja će da radi na tome, ali je Dodik poručio da RS prihvata da se ta komisija zove samo komisija za saradnju sa NATO,  a ne za članstvo u NATO.

Minuta ćutanja

Dodik je potvrdio da je na početku sjednice tražio i da se minutom ćutanja oda počast prvom srpskom članu Predsjedništva BiH, preminulom Momčilu Krajišniku, ali da ostali članovi Predsjedništva to nisu prihvatili.

-A, kada je umro Alija Izetbegović, održane su sve ceremonije. Čak je tadašnji ministar spoljnih poslova Mladen Ivanić naložio da se otvore knjige žalosti u DKP mreži BiH, iako Izetbegović nije otišao u Hag samo zbog toga što je umro. I na ovom pitanju se vidi dupla praksa – zaključio je Dodik.