Politika

"Dodik najavio, Vlada ekspresno ispunila" Utvrđen nacrt zakona o NVO

Samo dvije sedmice nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će biti predložen zakon o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u RS, Vlada Srpske je to danas ispunila.

Sjednica vlade Republike Srpske
FOTO: VLADA RS

Na sjednici Vlade RS utvrđen je Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Pročitajte još

– Zakon o udruženjima i fondacijama Republike Srpske uredio je pitanja osnivanja, postupak registracije, unutrašnju organizaciju i prestanak rada, s tim da oblast javnosti rada nije regulisao. Republika Srpska do danas nije uredila posebnim zakonom oblast javnosti rada neprofitnih organizacija, njihovo političko djelovanje, objavljivanje finansijskih izvještaja, vođenje poslovnih knjiga kao i nadzor nad zakonitošću rada i ostale odredbe o radu neprofitnih organizacija – navodi se u saopštenju Vlade Srpske.

Dodaje se da nepostojanjem zakona kojim se propisuje oblast javnosti rada neprofitnih organizacija, njihovo političko djelovanje, objavljivanje finansijskih izvještaja, vođenje poslovnih knjiga kao i nadzor nad zakonitošću rada i ostale odredbe o radu neprofitnih organizacija, stvaraju se pretpostavke za “urušavanje pravnog sistema i ustavnog uređenja Republike i čine štetne posljedice na rad organa i organizacija Srpske”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije