Politika

Dodik nakon Svesrpskog sabora "9. januar nije ukinut, borim se za državu Republiku Srpsku"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da 9. januar kao Dan Republike neće biti ukinut, jer se tim praznikom slavi nastanak Srpske i tako će biti i ubuduće.

milorad dodik na mitingu srpska te zove
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodik je podsjetio da je to definisano i Deklaracijom o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda, koja je usvojena u Beogradu na Svesrpskom saboru.

– Činjenica da smo usvojili sve članove ove deklaracije govori o tome koliko smo se spremali za ovo – dodaje Dodik

On je naveo da su na Saboru, pored postojećih obilježja, donesena i nova poput Dana državnosti i da je zaključeno da se, kao i u Srbiji Sretenje – 15. februar, i u Srpskoj obilježi kao Dan državnosti.

Dodik je istakao da Republika Srpska ima pravo na to i da nije jedina koja ima više datuma za obilježavanje nacionalnih i državnih praznika. On naglašava da oni koji to pokušavaju tumačiti drugačije ne poznaju Zakon o praznicima.

– Ovu deklaraciju su usvojile vlade Srpske i Srbije, dogovorili smo se i da vaučeri turistički, koji važe u Srbiji, važe i u Srpskoj i obrnuto. Svašta smo dogovorili, ali vidite da sve pada u sjenu kada neki opozicioni političar shvati nešto kako on želi – ističe Dodik.

On je naveo da je ponosan što je bio dio Svesrpskog sabora, jer je riječ o srpskom okupljanju na koje se čekalo decenijama.

Pročitajte još

– Ovo je bila prilika da se pokaže da je dosta i raznoraznih stranaca koji pokušavaju svašta. Za mene oni nisu važni, oni imaju svoj pristup, ja to poštujem. Bavim se politikom i vodim ovaj narod onako kako ja smatram da treba – dodaje Dodik.

Dodik naglašava da je usvojena Deklaracija kapitalno važan dokument i dodaje da se u Srbiji niko protiv toga nije pobunio, već samo pojedini u Republici Srpskoj koji tvrde da je Dan Republike ukinut.

– Laž je kada se kaže da je Dodik ukinuo Dan Republike. Јa se borim za državu Republiku Srpsku – istakao je Dodik, dodajući da je proces razdruživanja rezultat toga što je BiH propala zemlja, piše RTRS.

On je rekao da se BiH održava na predstavi i “nedosanjanim snovima o Bosni”, ali da je nemoguće živjeti u zajednici sa onima koji srpskom narodu nameću epitet genocidnog naroda.

– Republika Srpska je država, sve više će to biti, jednog dana ćemo izaći iz BiH, za nas ovdje nema sreće, ali nema ni sreće za Bošnjake ovako. Ne želim da u političkom smislu živim sa ljudima koji su nam nametnuli da smo genocidan narod. BiH je propala zemlja. Od ovog trenutka ja se bavim samo dobrim odnosima sa našim prijateljima, a u Sarajevu mi nemamo prijatelje. Cinizam koji dolazi iz Sarajeva je samo komičan i ništa više – naglasio je Dodik.

“Jedinstven spomenik stradanjima Srba”

Dodik je rekao je da će Memorijalni centar koji će biti posvećen jasenovačkim žrtvama, a izgrađen u Donjoj Gradini i Beogradu biti jedinstven spomenik stradanjima Srba.

To će biti spomenik stradalim Srbima ne samo u Jasenovcu, jedan segment prikazivaće stradanje Srba na Jadovnu, Pagu, Prebilovcima – naveo je Dodik.

On je podsjetio da je ranije bilo dogovoreno da projekat za izgradnju Memorijalnog centra napravi američka firma na način da bude monumentalan i digitalizovan sa unosom podataka, ali su oni nakon šest mjeseci zbog obaveza koje imaju odustali od toga da nastave taj posao.

– Saznali smo da su od Britanaca preko Hrvata tražili od te firme da u tome ne učestvuje. Onda se morala tražiti neka druga firma i nije to baš tako jednostavno, kako neko misli, zakopaj i kreni! – rekao je Dodik.

“U svijetu morate uvijek da imate nekog ko vas brani”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u svijetu morate uvijek da imate nekog ko vas brani, a da Srpska i Srbija zavise najviše od snage i stava Ruske Federacije.

Dodik je rekao da će, zahvaljujući razumijevanju ruskog predsjednika Vladimira Putina i drugih ljudi u Rusiji, Republika Srpska prisustvovati predstojećem zasjedanju članica BRIKS-a, koji je najjači globalni forum, jer je neuporediva snaga ekonomije BRIKS-a u odnosu na članice zemalja G7.

– Prvi put od kada postoji Republika Srpska naša reprezentacija odlazi u Kazanj na sportske igre zemalja BRIKS-a. To je svijet koji nastaje i koji će biti najmoćniji – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je malo ko u javnosti primijetio da je na njegovom sastanku sa Putinom u Sankt Peterburgu prošle sedmice bio prisutan i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, što su male prilike kada predsjednik Rusije sa ministrom inostranih poslova primi nekoga.

– U Rusiju ne idem kao Milorad Dodik, već kao predsjednik Republike Srpske koji je opšteprimijećen. U samo jednom danu u Rusiji imao sam 11 intervjua. To valjda govori o interesu javnosti – rekao je Dodik.

On je rekao da je Putin na sastanku bio veoma raspoložen.

– Svijet ima sreću što ima Putina. On voli svoj narod, a ako volite svoj narod onda volite sve narode svijet – rekao je Dodik za RTRS.

On je istakao da se Putin interesovao za izgradnju srpsko-ruskog hrama u Banjaluci i da je pozdravio Njegovo preosveštenstvo vladiku banjalučkog Jefrema.

Dodik je rekao da je ponosan na to što ga je Putin ranije odlikovao u Kazanju Ordenom Aleksandra Nevskog.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu