Politika

Dodik naletio na "volej" opoziciji: U pohvalama na račun Milanovića vide dokaz da je predsjednik Srpske agent hrvatskih interesa

Gostovanje predsjednika Republike Srpske i lidera SNSD Milorada Dodika u programu HRT, te njegove pohvale na račun hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića s kojim, kako je rekao, dijeli iste vrijednosti, izazvale su najoštrije reakcije i osude opozicije u Srpskoj.

Milorad Dodik i Zoran Milanović
FOTO: TOMISLAV BUŠLJETA/URED PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE

Navodeći da je Dodik svojim sinoćnjim nastupom na HRT potvrdio sve ono što opozicija o njemu govori već dugi niz godina od toga da je “agent hrvatskih interesa u BiH”, pa do optužbi da je prije nekoliko mjeseci dao prećutnu saglasnost Zoranu Milanoviću da u Derventi odlikuje zloglasnu brigadu HVO koja je ubijala srpske civile – predstavnici opozicije za Srpskainfo tvrde da nakon posljednjeg intervjua Dodika hrvatskim medijima o svemu navedenom nema nikakve sumnje.

Iste vrijednosti

– Stvar je jasna. Dodik je svojim nastupom potvrdio da postoje emocije između njega i Milanovića i da mu je zato i dozvolio da u Derventi odlikuje one koji su ubijali srpske civile i djecu. Sada je usred Zagreba pokazao da su njemu važniji Milanović i Hrvatska od svog naroda i Republike Srpske – kaže za Srpskainfo potpredsjednik PDP i šef poslaničkog kluba te stranke u Narodnoj skupštini RS, Igor Crnadak.

igor crnadak pdp
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Inače, u navedenom intervju za HRT, aktuelni predsjednik Republike Srpske, između ostalog, istakao je da je Zoran Milanović “konzistentan političar koji dobro razumije stvari”, kao i da njih dvojica “dijele iste vrijednosti”.

Milanović je konzistentan predsjednik. Volim s njim razgovarati. On je uvijek neformalan i zato je zanimljiv. Čovjek koji štiti interese svoje države. I ona je potpisnik Dejtonskog sporazuma i time i garant tog sporazuma. Nepravedno je izbačena, kao i Srbija, iz procesa odlučivanja preko Saveza za implementaciju mira u BiH – rekao je Dodik, dodajući i da “bolje sarađuje s Draganom Čovićem nego s Bakirom Izetbegovićem”.

Predsjednica Narodnog fronta, Jelena Trivić, za Srpskainfo kaže da je Dodiku “očigledno bilo malo nastupanja po srpskim medijima”, pa je, kako kaže, morao otići u Hrvatsku da pošalje poruku javnosti u BiH, ali i široj javnosti u čijem interesu radi.

jelena trivić narodni front
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Mnogo sam govorila o tome da je Dodik često izlazio u susret hrvatskim interesima. Od Pelješkog mosta, Trgovske gore, puštanja Milanovića da odlikuje zloglasnu 103. brigadu HVO u Derventi, žmurenja na diskriminaciju Srba u kantonima s hrvatskom većinom, predaje jasenovačke građe, kao i mnogih drugih stvari. O tome bi se moglo pričati u nedogled – ističe Trivićeva.

Pročitajte još

Ona dodaje da lider SNSD “očigledno ima vezu s Milanovićem”, podsjećajući da ga je i ranije nazivala “igračem hrvatskih interesa”.

“Lažni nacionalizam”

– I dalje stojim pri toj tvrdnji. On (Dodik) to svojim postupcima samo nastavlja da potvrđuje. Ako je za njega Milanović konzistentan i da sam njim dijeli iste vrijednosti, mislim da je time Dodik rekao sve o sebi i da je svaki moj komentar suvišan – kaže Trivićeva.

Poslanik SDS u Narodnoj skupštini RS, Ognjen Bodiroga, takođe tvrdi da je posljednjim izjavama za HRT lider SNSD pokazao da “više i ne krije veliku emociju prema Hrvatskoj i Hrvatima”.

– Očigledno ih, kako je sam priznao, vezuju iste vrijednosti. Inače, Dodik ne može biti nikakav nacionalista. On je priznao genocid u Srebrenici, Radovana Karadžića i Ratka Mladića nazivao je kukavicama, bio je miljenik Medlin Olbrajt koja ga je nazivala “svježim daškom na Balkanu”, a Alija Izetbegović ga je nazivao “normalnim Srbinom”. To je jedan lažni patriota koji koristi nacionalnu retoriku u vlastitom interesu, a svi znamo kakvo je bilo njegovo učešće u ratu i kakva je bila njegova nacionalna svijest u tim vremenima – kaže Bodiroga.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije