Politika

DODIK NAREDIO, ON POSLUŠAO Kada će Pavlovićeva ostavka postati zvanična i šta bez gradonačelnika čeka Prijedor

Da bi ostavka gradonačelnika Prijedora, Dalibora Pavlovića postala zvanična on o tome mora i zvanično da obavijesti Centralnu izbornu komisiju BiH.

DODIK NAREDIO, ON POSLUŠAO Kada će Pavlovićeva ostavka postati zvanična i šta bez gradonačelnika čeka Prijedor
FOTO: A. GOLIĆ/RAS KOMBO

Potvrdio je ovo za Srpskainfo predsjednik CIK, Željko Bakalar koji ističe da se ostavka podnosi na obrascu koji propisuje Centralna izborna komisija.

Nakon što CIK dobije zvaničnu ostavku gradonačelnika, ima rok od 90 dana da raspiše prijevremene izbore za tu funkciju.

– Mandat izabranom gradonačelniku na prijevremenim izborima traje do sljedećih lokalnih izbora – pojasnio je Bakalar.

Prema statutu Grada Prijedora, nakon što gradonačelnik podnese ostavku do izbora novog mijenja ga njegov zamjenik, a u konkretnom slučaju to je Žarko Kovačević iz US.

Pročitajte još

– U slučaju prestanka mandata gradonačelnika prije isteka vremena na koje je izabran u skladu sa izbornim propisima, zamjenik gradonačelnika obavlja tu dužnost do izbora novog i ima sve nadležnosti izvršnog organa vlasti Grada – navodi se u statutu Grada Prijedora.

Podsjećamo, Pavlović je danas obavjestio javnost da će se povinovati zahtjevu stranačkog šefa Milorada Dodika koji je tražio da podnese neopozivu ostavku na mjesto gradonačelnika.

Dodik je taj zahtjev uputio nakon skandaloznih fotografija koje su ovih dana procurile u javnost, a na kojima prvi čovjek Prijedora navodno pijan i predoziran tabletama leži u toaletu pored WC šolje.

Pored fotografija, pojavila se i navodna prepiska koju je Pavlović imao sa jednom ženskom osobom, a u kojoj je prijetio da će se ubiti.

Prihvati notifikacije