Politika

Dodik o Inckovom zahtjevu "Kod Srba ultimatumi najteže prolaze"

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko zahtjevom Narodnoj skupštini Republike Srpske pokazao mržnju prema srpskom narodu, kvalifikujući ga kolektivno odgovornim za eventualne zločine, te poručio da kod Srba ultimatumi najteže prolaze.

Dodik o Inckovom zahtjevu "Kod Srba ultimatumi najteže prolaze"
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

To je dio koncepcije koji je on razvio kada je tvrdio da ga Republika Srpska podsjeća da je nastala na principima kao NDH, nije mogao više uvrijediti Srbe rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Dodik je podsjetio da su Srbi masovno stradali u NDH i naveo primjer logora u Jasenovcu, gdje je ubijeno oko 500.000 Srba, te masovne zločine nad Srbima kod Bihaća, gdje ih je ubijeno 12.500, i Brodu na Drini kod Foče, kada je u dva dana ubijeno 6.000 ljudi.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, bivši jugoslovenski komunistički režim održavao je priču da se radi o žrtvama fašističkog terora, a ne o Srbima.

– Takvu bezočnu laž može čovjek niskih strasti da kaže, kao Valentin Incko – istakao je Dodik i dodao da je Incko imao nesreću što je Republika Srpska napravila ozbiljan otklon od intervencija međunarodne zajednice, a time i OHR-a, koji znaju da nema pristajanja na nametanje odluka.

Srpski član Predsjedništva BiH ukazao je na to da Incko nije zatražio da se promijeni naziv škole u Sarajevu koja nosi naziv po muslimanskom, bošnjačkom zločincu iz Drugog svjetskog rata, ili nekih drugih javnih komunalnih objekata koji nose naziv po presuđenim osobama koje su počinile zločine u Drugom svjetskom ratu.

– Naravo, to nije uradio i on se usmjerava samo na jedan narod  konstatovao je Dodik – poručivši da kod srpskog naroda ultimatumi najteže prolaze.

Srpski član Predsjedništva BiH najavio je da će o Inckovom zahtjevu biti razgovarano, ističući da se ovaj austrijski diplomata za sva vremena diskvalifikovao.

Dodik je rekao da ne želi da razmišlja šta Incko na svom odlasku može da uradi i da je za svog mandata u BiH previše nanio zla Srbima, dodvoravajući se muslimanima u Sarajevu.

Kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske primio je juče Inckovo pismo upućeno predsjedniku parlamenta Srpske Nedeljku Čubriloviću i klubovima poslanika u kome se inicira vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je, 24. oktobra 2016. godine, dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada Narodne skupštine Republike Srpske.

Prihvati notifikacije