Politika

Dodik održao lekciju Marfiju "Očigledno je greška to što su ga poslali ovdje"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da svi američki ambasadori pokušavaju da sprovedu nešto sa pozicija sile države iz koje dolaze, pa se tako ponaša i ambasador SAD u BiH Majkl Marfi koji uporno, svaki dan, drži lekcije srpskom narodu, ne oklijevajući da pokaže da je na strani muslimana u BiH.

milorad dodik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Povodom ocjena Ambasade SAD u Sarajevu “da je glasanje Narodne skupštine Republike Srpske o Zakonu o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH napad na Dejton”, Dodik je naveo da je riječ o njihovom miješanju u unutrašnje stvari BiH, ali i o kršenju rezolucija i deklaracija o diplomatskim odnosima.

Dodik je podsjetio da je prije samo nekoliko dana Marfi govorio kako Dejtonski mirovni sporazum nije napravljen da bi trajao, nego da je to neki početak koji treba dograđivati, da bi juče optuživao Srpsku za kršenje Dejtonskog sporazuma.

– Ambasador smatra da ima prava da drži predavanja ili da sugeriše šta je pravi izbor, koga treba izabrati. On je, ipak, prolazan. Oni su tu samo tri godine. Mnoge pamtim koji su bili pa otišli, sad su najobičniji penzioneri – rekao je Dodik.

Pročitajte još

On je dodao da je aktuelni američki ambasador specifičan samo u jednoj stvari.

– Bio je potrčko (američkom diplomati Ričardu) Holbruku koji je ovdje manifestovao silu, nešto nametao i misli da je to stalno, za čitav život, da taj dio ponašanja pripada i njemu, pa drži predavanja srpskom narodu ovdje u Republici Srpskoj. Stavio se na stranu muslimana u BiH, ne oklijeva da to pokaže – rekao je Dodik i dodao da Marfi nije onaj koji dostojno predstavlja SAD i da je “očigledno to neka greška sa njegovim slanjem ovdje”.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije