Politika

Dodik podnio prijavu protiv Šmita i Prusine "Duže vrijeme se neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da je podnio krivične prijave protiv Kristijana Šmita zato što se neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika i direktora "Službenog lista BiH" Dragana Prusine, jer je omogućio objavljivanje odluka takozvanog visokog predstavnika.

milorad dodik predsjednik republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Protiv Šmita krivičnu prijavu sam podnio Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci jer se već duže vrijeme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Savjeta bezbjednosti UN – napisao je Dodik na Tviteru.

U saopštenju za javnost iz kabineta predsjednika Republike Srpske precizirano je da se u dužem vremenskom periodu, počev od 1. avgusta 2021. godine, Kristijan Šmit neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku o imenovanju donesenu od strane nadležnog organa, a koja je neophodna za imenovanje visokog predstavnika i što kontinuirano, u namjeri da Republici Srpskoj nanese neku štetu, lažno predstavlja kao službeno lice odnosno kao visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, znajući da nije imenovan u skladu sa Aneksom 10. Sporazuma o civilnom sprovođenju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, usljed čega ne može imati legitimitet i ovlaštenje za donošenje pravno valjane odluke u ime i za račun visokog predstavnika u BiH.

– Kristijan Šmit se neovlašteno bavi određenim zanimanjem za čije bavljenje je, po zakonu ili drugim propisima donesenim na osnovu zakona, potrebna dozvola nadležnog organa, odnosno organizacije, te u namjeri da drugome nanese neku štetu, lažno se predstavlja kao službeno lice, čime je počinio krivično djelo neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje iz Krivičnog zakonika Republike Srpske – navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Takođe, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, krivičnu prijavu protiv Prusina Dragana, direktora JP NIO Službenog lista BiH jer je vršenjem funkcije direktora, kao službeno i odgovorno lice u instituciji BiH – JP NIO Službeni list BiH, iskoristio svoj položaj i ovlaštenja, prekoračio granice svog službenog ovlaštenja odnosno svjesno kršeći zakon i očigledno nesavjesno postupajući u vršenju dužnosti, na način da je, postupajući suprotno odredbi člana 5. Zakona o Službenom glasilu BiH, a što mu je bilo poznato, svojim uticajem, postupanjem i odlukama omogućio objavljivanje odluka tzv. visokog predstavnika u Službenom glasilu BiH, čime je teže povrijedio prava Republike Srpske odnosno usljed čega je nastupila teža povreda prava Republike Srpske.

– Prusina Dragan, kao službeno ili odgovorno lice u institucijama BiH, iskorištavanjem svog položaja ili ovlaštenja i prekoračenjem granica svog službenog ovlaštenja, teže povrijedio prava drugoga, odnosno svjesnim kršenjem zakona, drugih propisa ili opšteg akta, očigledno nesavjesno postupajući u vršenju dužnosti, usljed čega je nastupila teža povreda prava drugoga, čime je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz Krivičnog zakona BiH odnosno krivično djelo nesavjestan rad u službi – saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije