Politika

DODIK POMILOVAO 3 OSOBE Među onima koje je predsjednik Srpske "OSLOBODIO" zatvora i osuđeni zbog iznude

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u 2023. godini pomilovao je tri osuđene osobe, koje su ovom odlukom izbjegle ili skratile boravak u zatvoru.

Milorad Dodik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Generalna sekretarka predsjednika Republike Jelena Pajić Baštinac, obrazlažući informaciju o odlukama pomilovanja za prošlu godinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, istakla je da je u toj godini dostavljeno 10 izvještaja o molbama za pomilovanje osuđenih osoba.

– Predsjednik Republike je u toku 2023. godine donio dvije odluke o pomilovanju na osnovu kojih je pomilovao tri osuđene osobe– rekla je Pajić Baštinac u Narodnoj skupštini Srpske.

Sedmorica bez pomilovanja

Ona je navela da od ukupno deset izvještaja o molbama za pomilovanje osuđenih lica, koji su došli na razmatranje, sedam osuđenih lica nisu pomilovana u toku kalendarske 2023. godine.

– Za navedena lica, sudovi koji su vodili prvostepeni krivični postupak i Komisija za pomilovanje Ministarstva pravde dali su negativna mišljenja – rekla je ona.

Kako Srpskainfo saznaje, Dodik je donio odluku da pomiluje osobe koje su počinile kazne za koje su osuđeni na godinu ili dvije kazne zatvora, ali i za jednu osobu koja ima zanimljiv opis kazni i koji je zahvaljujući Dodiku ranije izašao iz zatvora.

Tako je donio odluku da se pomiluje Branko Trivunović iz Glamoča, zbog ugrožavanja javnog saobraćaja, zbog čega je bio osuđen na dvije godine zatvora i zabranom upravljanja motornog vozila C kategorije. Njegova kazna zatvora je zamjenjena uslovnom osudom.

Pročitajte još

Dodik je pomilovao i Desu Marić iz Banjaluke, koja je bila osuđena na godinu i po dana zatvora zbog krivičnog djela Zloupotreba ovlašćenja u privredi. I njoj je kazna zatvora preinačena u uslovnu osudu.

Žrtvu pretukao i strpao u gepek

Treći pomilovani, i najzanimljiviji, je Ognjen Mrđa iz Banjaluke, koji je osuđen na dvije godine i sedam mjeseci zatvora i to zbog: iznude, teške tjelesne povrede i krivičnog djela Nedozvoljeno trgovina i promet oružja ili eksplozivnih materija! On je dobio pomilovanje da neizdržani dio kazne zatvora zamijeni uslovnom osudom.

Podsjećamo da je Ognjen Mrđa sredinom marta 2017. osuđen u banjalučkom Okružnom sudu na jedinstvenu kaznu od dvije godine i sedam mjeseci zatvora zbog napada na sugrađanina Davora Malića, koga je brutalno pretukao, strpao u gepek BMW i odvezao u naselje Ponir, gdje ga je skinuo golog i bacio niz brdo!

Navedena presuda, od dvije godine i sedam mjeseci zatvora, potvrđena je i presudom Vrhovnog suda Republike Srpske.

– Ognjenu Mrđi se daje pomilovanje: neizdržani dio kazne zatvora se zamjenjuje uslovnom osudom. Mišljenje Okružnog suda u Banjaluci, koji je vodio prvostepeni krivični postupak, je negativno, a mišljenje Ministarstva pravde Republike Srpske je pozitivno – navodi se u objavi informacije o pomilovanju u Služenom glasniku.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu