Politika

DODIK PONOVIO STAV “BiH neupitno na putu razlaza”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je BiH neumitno na putu razlaza na koji su je postavile zapadne zemlje kršenjem međunarodnog prava i samovoljom.

DODIK PONOVIO STAV “BiH neupitno na putu razlaza”
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Visoki predstavnik ne funkcioniše, ne radi, on nema nikakve ingerencije, nije ih ni imao izvan Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, ali je prekršeno međunarodno pravo arogancijom i samovoljom nekoliko zapadnih zemalja koje su učinile sve da Dejtonski sporazum obesmisle, a BiH dovedu na rub opstanka i postave na neupitan put razlaza koji je jedino realan i jedino moguć za sve narode na ovom prostoru – rekao je Dodik novinarima u Bijeljini.

Prema njegovim riječima, Kristijan Šmit nije visoki predstavnik u BiH.

– BiH nema visokog predstavnika i ovo lice koje se tako predstavlja svakako to nije, on nije izabran za visokog predstavnika kako je to predviđeno, a Republika Srpska ne smije da dozvoli da se igra sa svojim statusom strane u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma i da izgubi taj status zato što bi olako prihvatila nečiju identifikaciju bez formalne potvrde da je neko zaista visoki predstavnik – naveo je Dodik.

On ističe da u ovom trenutku BiH nema visokog predstavika, a da li će ga imati zavisi od Savjeta bezbjednosti UN – da li će uopšte imenovati neku ličnost na ovu funkciju.

Pročitajte još

Uoči sutrašnjeg sastanka u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik kaže da je nije vezan za ovu aktuelnu situaciju u BiH nego je to ranije dogovoren sastanak kakvi se održavaju u kontinuitetu.

On podsjeća da 4. avgusta svake godine Republika Srpska i Srbija zajednički obilježavaju sjećanje na egzodus i zločin nad Srbima koji su protjerani iz Hrvatske, što će sutra biti održano u beogradskom naselju Busije.

– Dogovorili smo se da održimo i sastanke državnih rukovodstava, na dnevnom redu je naša saradnja koja je veoma intenzivna u raznim sektorima i djelatnostima, kao i aktivnosti vezane za igradnju infrastructure – najavio je Dodik.

Ubrzavaju se aktivnosti oko izgradnje auto-puta

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras u Brčkom da se ubrzavaju aktivnosti oko izgradnje auto-puta i gasovoda koji bi išao tom trasom prema Banjaluci.

Dodik je naveo da ga raduje što postoji konsenzus u Brčkom i što Republika Srpska i Federacija BiH pregovaraju sa distriktom da svako u okviru svojih mogućnosti obezbijedi izgradnju te dionice auto-puta.

– Mi ćemo ovdje veoma brzo ponovo doći ili ćemo organizovati sastanak u Banjaluci da definišemo trasu. Republika Srpska je spremna da uzme pod koncesiju tu dionicu auto-puta kako bi to bila integralna saobraćajna veza od Banjaluke, Doboja, preko Brčkog i dalje prema Bijeljini – rekao je Dodik Srni.

On je dodao da će sutra u Beogradu razgovarati oko otpočinjanja radova od Rače do Bijeljine, te da je raspisan javni tender na kojem se prijavilo desetak firmi koje su spremne da grade dio auto-puta od Vukosavlja do Brčko distrikta.

– To je jedna kompleksna aktivnost koja će kada se završi uticati na stanje i standard na ovom prostoru. Računamo da će u narednih četiri-pet godina biti kompletno završena trasa ne samo kroz Brčko distrikt nego i od Brčkog do Doboja i od Brčkog do Bijeljine i dalje prema Rači –  poručio je Dodik.

Prihvati notifikacije