Politika

„DODIK SAMO PRAVI TENZIJE“ Crnadak tvrdi da je sutrašnja sjednica Narodne skupštine nepotrebna

Sutrašnja posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske je nepotrebna, a Dodik je sazvao samo da bi pravio tenzije, izmišljao ugrženost srpskog naroda i na toj populističkoj priči pokušao podići rejting SNSD pred izbore, tvrdi potpredsjednik PDP i poslanik Igor Crnadak.

„DODIK SAMO PRAVI TENZIJE“ Crnadak tvrdi da je sutrašnja sjednica Narodne skupštine nepotrebna
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je na konferenciji za novinare izjavio da SNSD tako ugrožava mehanizam zaštite vitalnog interesa Republike Srpske i ulogu Narodne skupštine „tako što su svom vjernom slugi Čubriloviću naredili da sutra mogu govoriti samo dva poslanika iz svakog kluba, čime je uloga najvažnije institucije uništena“.

Crnadak tvrdi da ćemo na sjednici ponovo imati „one man show“, u kojem će 90 odsto vremena govoriti Dodik, javljajući se nakon svakog opozicionog poslanika, „pričajući beskrajne bajke kako je on veliki Srbin i kako se u Republici Srpskoj odlično živi“.

-Javnost treba da zna da ovim memorandumom, zbog kojeg se saziva sjednica, Republika Srpska nije ugrožena. Naprotiv, memorandum sa IFES doprinosi većoj slobodi građana u odlučivanju i generalno pomaže ostvarivanju otvorenijeg, poštenijeg i kvalitetnijeg izbornog procesa – dodao je Crnadak.

Dodaje da IFES trenutno radi u Srbiji, uz punu saradnju vlasti, da već godinama radi sa BiH i da se do sada SNSD nikada nije žalio.

-Sporazum sa IFES pripremio je Branko Petrić, glavni čovjek SNSD u prethodnom sazivu CIK. Dakle, jasno je da Dodik sa ovim zahtjevom želi sukobe i političke poene za svoju stranku, a da Republika Srpska može imati samo korist od saradnje sa ovom međunarodnom institucijom – tvrdi Crnadak.

Pročitajte još

On je dodao da je Vašingtonski sporazum, koji je potpisao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić raskrinkao i Dodikovo prethodno potezanje ugrožavanja vitalnog interesa RS, kada je SNSD-ova većina poništila sporazum između bezbjednosnih struktura SAD i BiH u oblasti brze razmjene putničkih informacija u avio saobraćaju.

-Isti takav sporazum Srbija je prihvatila u Vašingtonu, što je potvrda da se ne radi o štetnom ugovoru po srpski narod, jer Srbija i Republika Srpska imaju bratske odnose, Srbija sigurno ne bi prihvatila ništa što je opasno po Republiku Srpsku. Zbog toga, pozivam Dodika da iskoristi sutrašnju sjednicu da saopšti da je pogriješio i da zatraži od NSRS da ipak odobri ovaj važan bezbjednosni sporazum sa Vašingtonom – zaključuje Crnadak.