Politika

Dodik tvrdi: Interpol naveo da ikonu niko ne potražuje

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je Interpol naveo da niko ne potražuje ikonu Svetog Nikole, kao što nije bila potraživana ni na dan dolaska u Istočno Sarajevo ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

Dodik tvrdi: Interpol naveo da ikonu niko ne potražuje
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Prije tri dana u BiH je boravio ukrajinski ambasador Vasilj Kirilič koji je rekao da nemaju dokaze da je ikona ukrajinska i da nikada nije bila dio kulturnog nasljeđa, ali ih boli što je data Rusima. Imate situaciju da ministar inostranih poslova BiH (Bisera Turković) insistira na ovome, a u svakoj drugoj državi bi svi organi zaštitili ovu vrstu priče, pa i ako je greška, izvinuli bi se drugoj državi rekao je novinarima Dodik.

On je istakao da postoje ljudi u BiH, kao što je Turkovićeva, koji su sve uveli u pravosudni proces.

– Ako niko ikonu ne potražuje, zašto se sprovodi istraga i u čemu je greška? Šta je krivica, koga ganjate i šta hoćete? Interpol je rekao, a taj papir imamo, da ikona na dan dolask Lavrova nije potraživana, kao što je ni sada niko ne traži – dodao je Dodik.

Pročitajte još

On je naveo da protiv njega u tužilaštvima ima više od 30 tužbi.

– Šta god progovorite odmah neko iz Federacije BiH uputi tužbu. Neki dan sam dobio obavještenje da je prekinuta istraga koja se vodila jer sam nekada u Gacku nešto rekao. Prijavu je tada podnio Transparensi internešnal koji je međunaroda organizacija. Ko je ova organizacija da odlučuje o našim životima? Živimo, nažalost, u takvoj zemlji – rekao je Dodik.

Udar na Srbe

Dodik je takođe rekao da svi oni koji su digli glas protiv Srba, Republike Srpske i Srbije u nekom ranijem vremenu, nakon pobjede predsjednika SAD Džozefa Bajdena, pokušavaju da naprave istu priču i kao ranije da satanizuju i okrive Srbe.

Dodik je ukazao da je osnovni cilj politički udariti na Republiku Srpsku i pokušati dodatno centralizovati BiH.

– Naravno, to će vrlo teško ići i to moraju da znaju. Zapad će na kraju morati da poštuje određene procedure. Veoma je važno da mi u Republici Srpskoj budemo okupljeni i snažni i da nastavimo one poslove koje smo radili na očuvanju, prije svega dejtonskog Ustava, Aneksa četiri, i u tom pogledu ne može biti nikakvih problema – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da osjeća i zna da predstoji težak period, ali isto tako da ne misli da će to biti uspješno, jer u Srpskoj postoji tvrdo i jasno opredjeljenje.

– Razgovaramo argumentima – vratimo se Dejtonskom sporazumu, to što ste nakaradno uradili mora biti popravljeno, a ako hoćete da BiH funkcioniše, onda se i mi moramo pitati – rekao je Dodik.

On je, nakon susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, novinarima iz Republike Srpske rekao da nema funkcionalne BiH bez učešća svih ravnopravno.

– Mi nećemo da sprovodimo samo bošnjačku politiku na prostoru BiH. Nažalost, oni imaju velike ambicije, ali isto tako mislim da je mir i stabilnost neupitna, što se tiče toga – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je na laži tokom rata i tvrdnjama da su Srbi pobili 300.000 Bošnjaka i silovali 60.000 Bošnjakinja, napravljen politički pristup Amerike i zapadnih zemalja prema Srbima i Srpskoj, Srbiji i Srbima u cjelini.

– Sad pokušava ta ista priča da se napravi. Našim partnerima ovdje, predstavnicima durgih naroda, prije svega bošnjačkog, ne odgovara jaka Srbija”, rekao je Dodik, koji je podsjetio na riječi Alije Izebtegovića da je za Bošnjake najbolja slaba Srbija, a kad to kažu misle i Republika Srpska.

Dodik je istakao da je floskula “funkcionalna BiH”, u kojoj su samo Srbi i Republika Srpska krivi zato što ona ne funkcioniše, potpuno netačna, te napomenuo da ima niz primjera da Bošnjaci namjerno stopiraju bilo kakve odluke, čekajući da to urade stranci u ime njih.

– U tom pogledu ni Srbija nije ništa u boljoj situaciji zbog ostrašćenih grupa i pojedinaca sa strane, vezano za Kosovo. Nastaviće se ozbiljni pritisci na tom planu – rekao je Dodik, ukazavši na Danijela Servera i ostale lobiste po tom pitanju.

On je dodao da “diže glas” i bivši visoki predstavnik za BiH Kristijan Švarc Šiling, za kojeg je rekao da govori svašta, a da ništa nije uradio dok je bio u BiH na toj funkciji, te ocijenio da svi oni šire nekakav idealizam koji nema veze sa realnim životom.

Dodik je ponovio da je BiH nesretna i nemoguća zemlja, a niko ne nudi šta je to “funkcionalna”.

– Dajte nam recite, molimo vas, u toj vašoj BiH bez Republike Srpske će Srbima biti bolje? Kakve nam garancije dajete? Nećete to nikada čuti. Veoma je jasno da oni žele isključivo da dominiraju i majoriziraju Srbe. Napravili su da su nekako završili sa Hrvatima u BiH, koji su postali dramatična manjina i da sada to treba da urade i sa Srbima, da Srbi splasnu, i kroz mehanizme odlučivanja da im smanje snagu, a onda ćete lako ih istjerati odavd – rekao je Dodik.