Politika

Dodik upozorio: Ako se nastave blokade iz EU, Srpska ODSTUPA OD EVROPSKOG PUTA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio je danas da će Srpska donijeti odluku da odstupi od evropskog puta BiH, ako se nastavi sa zadržavanjem i blokadom sredstava iz EU.

Milorad Dodik daje izjavu
FOTO: SRNA

Dodik je napomenuo kako je Njemačka zabranila banci KFC da realizuje kredit za vodovod u Gradišci, kao mjeru da njega disciplinuju, te da pokušava da zadrže fondove EU koji treba da dođu u Srpsku za izgradnju puteva i auto-puta od Doboja do Modriče.

– Nema zvanične odluke da je zaustavljeno, ali ima zastoja. Usput od nas očekuju da naši ljudi glasaju za sve programe u FBiH. Mi smo jasno rekli da nema glasanja, zaustavljamo sve. Ukoliko dobijemo odluku o blokadi ili zadržavanju tih sredstava od EU, izaći ćemo pred Narodnu skupštinu i donijeti odluku da izlazimo iz evropskog puta BiH, bez obzira na posljedice – rekao je Dodik.

On je rekao da to nije samo zbog para, kako pokušavaju da nametnu, te podsjetio da je ambasador EU u Sarajevu Johan Satler nedavno rekao da Srpska neće dobiti 80 odsto troškova iz evorpskih fondova za slanje spasilačkog tima u Tursku, jer nisu išli kao zajednički tim BiH.

Pročitajte još

Dodik je ukazao da je Republika Srpska na finansijskom nivou stabilna, ali da je vidljiva aktivnost da se situacija problematizuje.

On je na tribini “Srpska se brani i u Srbiji” rekao da su u Briselu, kada vide da dolaze Kinezi da ulažu bilo gdje u regionu, odmah aktivniji i spremniji. “To i mi sad radimo. Tako da ne libimo se da sa Kinezima potpusujemo ugovore o izgradnji puteva”, dodao je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska danas ima više vidljivih prijatelja, nego ikada, te da od kada postoji nikada nije imala veći broj zaposlenih, oko 270.000, dok je oko 80 odsto pokrivenost uvoza izvozom.

On je ponovio da neki koji žive od apanaža na fakultetima u Sarajevu govore o Srpskoj u najgorem smislu, a neće da primijete da Srpska ima 50

KM veću prosječnu platu nego FBiH, a da je zaduženost najniža u regionu.

Dodik je ukazao na apsurd da su stranci natjerali Srpsku na privatizacviju preduzeća, a onda da dug tih preduzeća vraća država, što usložnjava finansijsku sitiaciju, ali da Srpska ima pokrivene izvore za to, te podsjetio da je Srpska već dobila 100 miliona evra od Mađarske.

– Srpska može da odgovori svim svojim obavezama, ima prijatelje. Srbija nam je pomagala prošle godine, to su redovne finasijske transakcije – rekao je Dodik i dodao da je Srpska dobro vođena i da u tom pogledu ne bi trebalo da ima izazove, bez obzira je “sa druge strane” miniraju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije