Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DODIK UPUTIO PISMO DŽAFEROVIĆU „Zloupotrijebio poziciju, prekršio ustav i obmanuo državnike“

Politika
Autor:

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo bošnjačkom članu Predsjedništva Šefiku Džaferoviću u kojem je ukazao da je slanjem pozivnica pojedinim zvaničnicima da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima zloupotrijebio poziciju i samu instituciju Predsjedništva.

– Upoznat sam da ste 5. februara uputili pozivnice predsjednicima nekoliko država, direktorima i šefovima međunarodnih organizacija, kao i ambasadorima da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula ove godine čime ste zloupotrijebili funkciju i instituciju Predsjedništva BiH jer ste poslali netačnu poruku da Predsjedništvo BiH učestvuje u organizaciji spomenutog skupa – istakao je Dodik u pismu.

Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da ta tema nikada nije bila na dnevnom redu sjednica Predsjedništva BiH, niti je slanje pozivnica za obilježavanje godišnjice zločina u Srebrenici zajednički stav Predsjedništva BiH, navodeći da je Džaferović slanjem pozivnica zloupotrijebio poziciju člana Predsjedništva BiH, kao i samu instituciju.

– Gospodine Džaferoviću, podsjećam Vas da ste pozivnice mogli da uputite samo privatno ili kao član organizacionog odbora za obilježavanje zločina u Srebrenici, a ni u kom slučaju u ime Predsjedništva BiH, bez saglasnosti i ostalih članova Predsjedništva BiH. Ovim činom ne samo da ste zlonamjerno zloupotrijebili poziciju, već ste obmanuli državnike i ambasadore”, konstatovao je Dodik.

On je u pismu podsjetio Džaferovića da u BiH žive tri konstitutivna naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci, i da BiH čine dva entiteta – Republika Srpska i Federacija BiH, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

– U tom pogledu, Predsjedništvo BiH odluke o vođenju spoljne politike može da donosi samo konsenzusom, što Vi niste poštovali i time ste prekršili Ustav BiH – naglasio je Dodik u pismu.

On je naveo da je Džaferoviću poznato da su za Srbe i srpski narod događaji u i oko Srebrenice jednostrano prikazani, da su u i oko Srebrenice stradali i Bošnjaci i Srbi i drugi narodi i da se zbog toga zločini samo nad jednim narodom ne mogu kvalifikovati kao genocid.

– Zato smatram da bi trebalo da uvažavate i stavove srpskog naroda u vezi sa ovim pitanjem, koji su Vam jako dobro poznati – poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u pismu upućenom Džaferoviću.

Đukanović dodatno narušava ionako složene unutrašnje odnose u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio je predsjednika Crne Gore Milu Đukanoviću da mu je pozivnicu da prisustvuje komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula ove godine samoinicijativno uputio bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, te da o tome nikada nije razgovarano na sjednici Predsjedništva.

– Želim da Vas obavijestim da je pozivnicu Vama i drugim predsjednicima država, predstavnicima međunarodnih organizacija i ambasadorima samoinicijativno uputio bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. O obilježavanju komemorativnog skupa i pozivanju šefova država i vlada nikada nije odlučivalo Predsjedništvo, odnosno o njemu se nije raspravljalo na sjednici Predsjedništva BiH, koje je zaduženo za vođenje spoljne politike BiH, tako da Predsjedništvo BiH tim povodom nije ni zauzelo stav – istakao je Dodik u pismu upućenom Đukanoviću.

Dodik je naglasio da je slanjem pozivnice Džaferović zloupotrijebio funkciju i instituciju Predsjedništva BiH i time obmanuo i državnike i ambasadore na čije adrese su pozivnice upućene.

U pismu upućenom Đukanoviću, Dodik je istakao da Predsjedništvo BiH ni na jedan način ne učestvuje u obilježavanju komemorativnog skupa u Srebrenici, te da je upućivanje pozivnica lični gest Džaferovića, a ne stav kolektivnog organa Predsjedništva BiH u kojem sjede tri člana, odnosno predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH – Srba, Hrvata i Bošnjaka.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Kvalifikacije tragičnih događaja u Srebrenici, koje je iznio Džaferović u svom pozivnom pismu, a koje ste i Vi na isti način iznijeli, apsolutno su nerpihvatljive, jednostrane i sigurno ne doprinose procesu pomirenja. Kao što bi trebalo da Vam je poznato, u tragičnom građanskom ratu u BiH nastradao je veliki broj djece, žena i muškaraca svih nacionalnosti, razorena je privatna i javna imovina, te je veliki broj lica napustio svoje domove. Takođe, kao predsjedniku susjedne zemlje, trebalo bi da Vam je poznato da je žrtava bilo na svim zaraćenim stranama. U tragičnom sukobu u BiH, svi su ratovali protiv svih, ali nažalost, žrtve su i danas, 25 godina nakon okončanja sukoba, predmet političke manipulacije – istakao je Dodik u pismu upućenom Đukanoviću.

Srpski član Predsjedništva BiH je naveo da svaki izgubljeni život predstavlja nenadokadiv gubitak za ovu zemlju i ne može biti manje ili više značajan od drugih života.

– Pokušaji „viktimizacije“ jednog naroda i stvaranje „zločinca“ od drugih, doprinosi daljim podjelama ionako podjeljenog društva u BiH. Vašim stavom svrstali ste se na stranu isključivo predstavnika jednog naroda i miješajući se u unutrašnja pitanja BiH dodatno ste narušili ionako složene unutrašnje odnose u BiH – zaključio je Dodik u pismu upućenom Đukanoviću.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO