Politika

DOGOVOR NA SASTANKU KOD DODIKA Nema odluka samo u Predsjedništvu, Savjetu ministara i PS BiH

U Parlamentarnoj skupštini BiH, Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH neće biti usvajane nikakve odluke, a drugi nivoi odlučivanja ostaju u redovnoj proceduri.

DOGOVOR NA SASTANKU KOD DODIKA Nema odluka samo u Predsjedništvu, Savjetu ministara i PS BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To je saopštio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanaka u Istočnom Sarajevu sa predstavnicima Srpske u institucijama BiH.

-Radnopravna, komunikacijska i druga pitanja nisu zaustavljena. U tom pogledu želim da izrazim zadovoljstvo činjenicom da se značajan broj pozvanih odazvao sastanku. Na sastanku ništa tajno nije urađeno. Razgovarali smo na koji način ćemo se kretati kroz novonastalu situaciju. Dakle, radiće svi predstavnici RS, idu na sjednice, idu na službena putovanja, ali na sjednicama neće biti odluka. Sve je tu jasno rekao je Dodik.

On je najavio da danas ili sutra, zajedno sa predstavnicima Hrvata, finalizuju Prijedlog zakona o zamjeni stranih sudija u Ustavnom sudu BiH domaćim. Zakon će biti upućen u parlamentarnu proceduru.

-Vjerujemo da rješenja mogu biti korisna i prihvatljiva i za Bošnjake. Predviđeno je da troje domaćih sudija bira Predsjedništvo BiH, da budu iz konstitutivnih naroda, a da ih potvrđuje Dom naoda. Ostali će biti birani kao i do sada. Vodili smo računa da prijedlog uvažava interese i Bošnjaka. Ako se odmaknu od linije odbijanja i Bošnjaci će vidjeti da je to prijedlog koji afirmiše i zajednički nivo BiH u odlučivanju – rekao je Dodik.

On je rekao da je od Bošnjaka juče došla priča da Srbi uzimaju od Dejtona kao sa švedskog stola, dok oni istovremeno ne žele da razgovaraju o međuentitetskoj liniji, iako je dejtonska obaveza da ona bude markirana.

-Urađeno je samo tri odsto granice. Mi ćemo ih ponovo pozvati. Farsa je i izmišljotina da samo Bošnjaci provode Dejton. Pozivam ih da sarađuju. Ne treba sumnjati u odlučnost predstavnika RS da poštuju odluke NSRS. Ako se ništa ne desi, mi ćemo za 60 dana biti u Narodnoj skupštini opet. Možda će tada biti kasno, ali spreman sam da razgovaram – kaže Dodik.

Govoreći o jučerašnjim sastanku sa američkim ambasadorom u BiH, Dodik je naglasio da je „američka politika u BiH u posljednjih 20 godina bila antisrpska, degradacija srpskih nacionalnih interesa, afirmacija bošnjačkih interesa.

Foto: I.Š./Klix.ba
Foto: I.Š./Klix.ba

-To je priča o Bosni koja teži da bude unitarna. Ambasador je rekao da oni imaju crvene linije, mi smo rekli da je naša crvena linija odluka Ustavnog suda. A, onda sam vidio da je ambasador iznio nek stvari, kao ko bude ovo urađeno, on će da uradi nešto. Ako se to odnosi na sastanak, imam pravo da kažem da je to prijetnja. Mi nikome ne prijetimo, tražimo da očuvamo naša prava – tvrdi Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je moguće uvođenje sankcija njemu i još nekim zvaničnima Srpske, Dodik je rekao da “u Banjaluci nikada nije čuo za tu priču”.

-Očito vi u Sarajevu stalno prizivate neke sankcije. Neka uvodi ko šta hoće. Ovo je kolektivna odluka RS i od toga nećemo odustati – poručio je Dodik.

On je rekao da odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu nije slučajna, a to je ilustrovano zgradom u Sarajevu u kojoj je sjedište SDA.

Pročitajte još

-Ta zgrada je vlasništvo jednog od najbogatijih Srba Mihajla Miše Semjana, čovjeka koji ima nasljednike i traže povrat imovine.Ali, SDA tu vilu ne želi da vrati, da se iseli, što govori o običnoj otimačini – rekao je Dodik. On je ponovio da treba odložiti posjetu BiH crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, jer smatra da nije vrijeme za to.

-Srbi su konstitutivni u BiH i nismo srećni zbog onoga šta se dešava našem narodu u Crnoj Gori. Druga dva člana Predsjedništva BiH nisu mislila tako. Morao sam sa glasam protiv i povučem vitalni naciolani interes – objasnio je Dodik.

Na pitanje novinara, rekao je da je sastanku prisustvovao i zamjenik direktora OBA BiH Trifko Buha.

-Nije bio? Ipak jeste. To govori o njegovom karakteru. Vjerovatno je došao da čuje šta pričamo, da bi obavijestio svog šefa. To mu je posao – rekao je Dodik uz osmijeh.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je rekao da će se na sjednicama ponašati u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Srpske.

Tegeltija je rekao da on određuje dnevni red Savjeta ministara BiH, te da će biti formirano koodinaciono tijelo za usaglašavanje djelovanja predstavnika RS na različitim nivoima.