Politika

DOGOVOR SA SNSD VAŽNIJI OD SDS I PDP Šta se krije iza stalnog urušavanja opozicije

Kada SDS krene da se bori za Bijeljinu i Miću Mićića, a bivši članovi PDP osnivaju novu partiju, najavljuju podršku SNSD, te prelazak jednog od narodnih poslanika u svoje redove, stručnjaci tvrde da to može da znači samo jedno – počela je izborna godina.

DOGOVOR SA SNSD VAŽNIJI OD SDS I PDP Šta se krije iza stalnog urušavanja opozicije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Urušavanje opozicije, koje je naglo krenulo poslije poslednjih izbora, nastavilo se pred početak novih. Iako funkcioneri opozicionih partija tvrde da su ove dvije stranke spremne za nove izbore, ne pridajući veliki značaj prethodnim događajima, izgleda da još imaju probleme u svojim redovima.

SDS se bori s Mićom Mićićem, crv sumnje ubačen je kakav god ishod da bude, a i PDP je izgubio nekoliko članova. Nakon Doboja, PDP 1999 osnovan je i u Prnjavoru i najavio podršku kandidatu Darku Tomašu na izborima.

Ako uzmemo u obzir raspuštanje odbora, špekulacije o prelascima u drugi tabor i glasnu kampanju koja uveliko traje, možemo reći da je izborna godina krenula i te kako burno.

Podrška

Sva ova dešavanja nametnula su brojna pitanja oko stanja u opoziciji, a ono glavno jeste da li se radi o stvarnoj krizi ili o uobičajenom stanju pred izbore.

Mićo Mićić tvrdi da je uzrok njegove saradnje sa SNSD ekonomske prirode, te da samo želi dobro Bijeljini. S druge strane, u drugoj po veličini opozicionoj partiji u Srpskoj zamjeraju rukovodstvu što su druge opštine i gradove podredili Banjaluci i svu pažnju usmjerili ka ovom gradu, tačnije, posvetili je Drašku Stanivukoviću.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kako su objasnili nezadovoljni članovi PDP, rukovodstvu zamjeraju što se odriče kandidata u mnogim opštinama i obećava podršku kandidatima SDS, kada bi SDS svoju podršku dao PDP kandidatu u Banjaluci.

Druge opštine

Iz PDP, međutim, odbacuju ove tvrdnje. Portparol PDP, Anja Petrović, kaže da je svaki dio Republike Srpske zastupljen u Predsjedništvu PDP preko regionalnih koordinatora.

Pročitajte još

U Glavnom odboru, najvišem stranačkom organu, imamo predstavnike svih Opštinskih odbora. To je mjesto gdje se donose najbitnije odluke i gdje svi mogu iskazati svoj stav. Dalje, zamjenik predsjednika PDP, gospodin Vuković, je iz istočnog dijela Republike Srpske tako da u tom smislu ne možemo govoriti o nezastupljenosti sredina van Banjaluke – tvrdi Petrovićeva.

Dodaje da rukovodstvo PDP u kontinuitetu obilazi druge opštine.

– Što se tiče Doboja i Prnjavora, dovoljno je samo vidjeti da su rezultati PDP u tim lokalnim zajednicama već u nekoliko prethodnih izbornih ciklusa bili među najlošijim što se tiče PDP, te je logičan potez rukovodstva stranke bio da reaguje. Nama je nedopustivo da PDP tamo, zbog sitnih ličnih interesa, bude privjesak bilo kome, pogotovo vladajućim strukturama – objasnila je ona.

Topić: Nezadovoljni članovi

Dok se stranke bore za kandidate i što bolju poziciju, politički analitičari tvrde da im sve ovo izgleda poznato, da su izgovore već čuli, te da će teško bilo ko od ljudi koji napušta opoziciju te stvari nazvati pravim imenom.

– Sve ovo što se dešava je samo potvrda da u opozicionim krugovima postoji dio članstva koji su nezadovoljni tim dugogodišnjim bivstvovanjem i tapkanjem u opoziciji – smatra politička analitičarka Tanja Topić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Tanja Topić

Smatra da neki teško podnose što već godinama nisu dio vlasti.

– Tipično je da se, pogotovo u godini izbora, vrši preslagivanje karata i da jedan dio traži onaj priključak koji bi mu mogao omogućiti da se pribije uz skute vlasti i da se etablira uz pobjednika. Ovdje nije popularno biti opozicija, jer ostajete uskraćeni za dio kolača koji se dijeli – zaključila je Topićeva.

Antić: Preko Banjaluke do promjene

Politikolog Velizar Antić smatra da pažnja usmjerena na Banjaluku nije pogrešna, ali da opozicija ne smije da zapostavlja druge gradove i opštine, jer je vlast u RS i formirana upravo iz razloga što je na izborima 2018. godine imala više glasova u manjim mjestima Srpske.

– Što se tiče pažnje opozicije na Banjaluku, mislim da se radi o tome da su prema rezultatima sa opštih izbora u BiH iz 2018. godine, i ostvarenih dobrih rezultata u Banjaluci, opozicioni prvaci zauzeli stav da do promjene vlasti može doći ako se krene od najvećeg grada u RS – smatra Antić.

Dodaje da je ovaj stav dobrim dijelom i ispravan, jer je Banjaluka, kao što je dobro poznato, na neki način bila bastion ove vlasti.

– Ukoliko bi na sljedećim lokalnim izborima opozicija uspjela u Banjaluci da ostvari dobar rezultat i eventualno formira vlast na lokalu u gradu na Vrbasu, mislim da bi im to bio dobar uvod i za dobar rezultat na opštim izborima 2022. godine. Vjerujem da se radi upravo o tome zašto opozicija poklanja više pažnje na Banjaluci – ocjenjuje Antić.