Digitalna Srpska

Dok se ne poboljša bezbjednost: Mask sa vodećim stručnjacima želi da pauzira razvoj vještačke inteligencije

Ilon Mask i grupa stručnjaka za vještačku inteligenciju i direktora u ovoj industriji pozvali su na šestomjesečnu pauzu u naprednom razvoju vještačke inteligencije, sve dok se ne postignu zajednički bezbjednosni protokoli za takva postignuća.

Ilona Mask
FOTO: TED/YOTUBE/SCREENSHOT

Od kraja novembra, ostvaren je veliki napredak na planu vještačke inteligencije (AI), a on je podstakao četbot ChatGPT-4, kojeg je razvio startap OpenAI, čija istraživanja finansiraju milijarderi poput Maska, prenosi Rojters.

U pismu, koje je objavio neprofitni institut Fjučer of lajf, a potpisalo više od 1.000 pojedinaca, uključujući Maska, izvršnog direktora “Stabiliti AI” Emad Mostaka, istraživače iz kompanije “Dip majnd” u vlasništvu “Alfabeta”, i vodećih naučnika u oblasti AI Džošue Bengia i Stjuarta Rasela, poziva se na zaustavljanje naprednog razvoja vještačke inteligencije sve dok nezavisni stručnjaci ne razviju, implementiraju i revidiraju zajedničke bezbjednosne protokole za takva otkrića.

Moćne sisteme vještačke inteligencije je potrebno razvijati tek kada budemo uvjereni da će njihovi efekti biti pozitivni i da će se njihovim rizicima moći da se upravlja, navodi se u pismu.

Pročitajte još

Pismo je uslijedilo nakon što je Evropol nakon istraživanja načina na koje kriminalci mogu da zloupotrebe velike jezičke modele (LLM), kao što je ChatGPT, u ponedeljak upozorio na potencijalnu zloupotrebu ovog sistema kroz tri oblasti kriminalnih aktivnosti koje izazivaju najveću zabrinutost, “pecanje”, odnosno fišing, širenje dezinformacija, i sajber kriminal, prenosi b92.

Mask, čija kompanija Tesla koristi AI za sistem autopilota u vozilima, saopštio je i ranije svoje zabrinutosti u vezi sa razvojem vještačke inteligencije.

Milijarder je bio jedan od suosnivača i prvih investitora u OpenAI, koji stoji iza ovog četbota, a prema njegovim tvrdnjama više nema udio u kompaniji i nije uključen u njene operacije.

U svojoj ranijoj objavi na Tviteru, Mask je citirao izjavu ChatGPT-a o tome da je savršena vještačka inteligencija i da ne pravi greške, i da ako postoje greške, to je zbog spoljnih faktora, kao što su problemi sa serverom, korisnički unosi, rezultati na vebu ili kvarovi na mreži.

Sem Altman, izvršni direktor kompanije OpenAI koja je stvorila ChatGPT nije potpisao ovo pismo, navodi Rojters.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije