Biznis

Dok svjetske akcije padaju, dolar dostignuo jednodedjeljni maksimum

Svjetska tržišta akcija, uključujući i evropska, pala su sa rekordnih nivoa dostignutih u utorak, usljed obazrivosti u pogledu tempa globalnog ekonomskog oporavka, dok je dolar ojačao na jednonedeljni maksimum jer su investitori počeli da smanjuju izloženost prema rizičnijoj imovini.

Dok svjetske akcije padaju, dolar dostignuo jednodedjeljni maksimum
FOTO: SHUTTERSTOCK

Na tržištima je opet preovladala zabrinutost zbog mogućih negativnih ekonomskih efekata od rasta broja zaraženih delta sojem korona virusa, nakon što su prilagodljive politike centralnih banaka i optimizam zbog ponovnog otvaranja ekonomija pogurali prethodnih dana berze širom sveta do rekordnih vrednosti.

Svetski indeks tržišta kapitala MSCI pao je danas za četvrtinu procenta posle sedam danas uzastopnog rasta, izvještava Rojters.

Evropske akcije su potonule za preko 1,0 procenat, na najniži nivo u skoro tri nedjelje, a indeks Londonske berze FTSE 100 se spustio za 0,85 odsto na dvonedjeljni minimum.

Pažnja tržišnih aktera u Evropi usredsređena je na to da li će Evropska centralna banka ove nedjelje najaviti početak smanjenja programa kupovine obveznica.

Na Vol Stritu, indeks fjučersa S&P oslabio je za 0,34 posto, nakon što je širi indeks S&P 500 zabilježio na noćašnjem trgovanju identičan procentualni gubitak vrijednosti, dok se Nasdak Kompozit popeo do rekordnog nivoa jer su investitori favorizovali akcije velikih tehnoloških kompanija, koje su imale dobre rezultate tokom pandemije.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, pao je za 0,68 odsto, nakon neprekidnog jačanja tokom proteklih osam sesija.

Australijska berza je zaključila trgovanje s minusom od 0,24 posto, Hongkoška je pala za 0,45 procenata, a indeks najlikividnijih kineskih akcija oslabio za 0,41 odsto.

Nasuprot ovom trendu u azijskom regionu, japanski indeks Nikei je ojačao za 0,89 procenata na petomjesečni maksimum, podstaknut naviše revidiranim podacima o rastu bruto domaćeg proizvoda koji je nadmašio očekivanja.

Na tržištu valuta, dolar je porastao na jednonedeljni maksimum prema evru i prema korpi rivalskih valuta, oporavljajući se sa nedavnog petonedjeljnog minimuma.

Na robnim berzama, američka sirova nafta WTI je poskupela za 0,42 procenta na 68,64 dolara po barelu, a severnomorska nafta Brent je napredovala za trećinu procenta na 71,92 dolara po barelu. Na rast cijena “crnog zlata” uticalo je sporo obnavljanje proizvodnje u Meksičkom zalivu, koji je nedavno pogodio uragan Ida.

Cijena zlata je takođe ojačala za 0,21 odsto na 1.797,25 dolara po unci, u skladu sa averzijom investitora prema ulaganjima i rizičnu imovinu, i približila se psihološki ključnom nivou od 1.800 dolara, prenosi Rojters.

Prihvati notifikacije