Politika

"DOKAŽITE DA JE UKRADENA I IZVINIĆU SE" Dodik tvrdi da situacija sa ikonom obračun političkog Sarajeva

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je situacija sa ikonom koju je poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, obračun je političkog Sarajeva koji je tu temu pokrenuo.

"DOKAŽITE DA JE UKRADENA I IZVINIĆU SE" Dodik tvrdi da situacija sa ikonom obračun političkog Sarajeva
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ukrajina nije potraživala ništa, ta ikona je privatna stvar i nije pripadala nijednoj instituciji. I sam ambasador koji je napisao pismo je tražio na bazi medijskih izvještaja ikonu. Jedan čovjek mi je rekao da ima jednu ikonu koju želi da pokloni, da je to dio njegove porodične imovine i ja sam smatrao da to može da bude lijep gest, ako je greška to mora da dokaže Ukrajina. Imali ste informaciju da Interpol nema na listi potraživanja tu ikonu, o čemu se onda radi? Ikona je u trezoru u istočnom Sarajevu, ona je veličine 20 sa 15cm, a kada je prikažete u medijima ispada da ima sto metara dužine – rekao je Dodik.

On takođe tvrdi da ne postoje dokazi da je nešto ukradeno.

– Ne postoje dokazi da je to nestalo i ukradeno, Ukrajina je samo ostrašćena zato što želi da se prikažu u borbi da im je Dodik kriv što smatra da Rusija treba da upravlja Krimom. Dokažite da je ukradena i mi ćemo se izviniti, to ostaje i dalje vlasništvo tog čovjeka i njegove porodice – zaključio je Dodik.