Društvo

Dokumentacija “pod lupom”: Procjenu radne sposobnosti ubuduće će obavljati VJEŠTAK U FONDU PIO

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske saopštio je da će izvornost, originalnost i kompletnost medicinske i radne dokumentacije za vještačenje, odnosno ocjenu radne sposobnosti, od petka, 18. avgusta, vršiti vještak u tom fondu.

fond za penziono i invalidsko osiguranje republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Fond PIO obavještava osiguranikepodnosioce zahtjeva za invalidsku penziju da se zahtjev za vještačenje, odnosno ocjenu radne sposobnosti, ubuduće ne dostavlja ljekarskoj komisiji Zavoda za medicinu rada i sporta Srpske za provjeru formalne ispravnosti i kompletnosti medicinske i radne dokumentacije kao i postojanje indikacija za ocjenu radne sposobnosti, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još

Shodno novoj Uredbi o medicinskom vještačenju i penzijskom i invalidskom osiguranju, formalnu ispravnost i kompletnost medicinske i radne dokumentacije, kao i postojanje indikacija za ocjenu radne sposobnosti, ubuduće će utvrđivati vještak organa vještačenja u prvom stepenu Fonda PIO Republike Srpske u roku od osam dana od prijema zahtjeva, navedeno je u saopštenju.

Prema navedenom, zahtjev za invalidsku penziju, nakon obrade kod doktora porodične medicine, nadležne zdravstvene ustanove, prema nadležnoj poslovnici Fonda PIO, neposredno podnosi osiguranik, odnosno poslodavac, ako je riječ o zahtjevu za ocjenjivanje radne sposobnosti za zaposlenog radnika.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu