Kultura

DOKUMENTARNI FILM EMITOVAN U AUSTRIJI "Dijana Budisavljević je za mene druga majka"

Austrijska državna televizija ORF emitovala je sinoć, povodom 80-e godišnjice nacističkog napada na Jugoslaviju i 130. rođendana Diane Budisavljević, dokumentarni film "Spasilac djece i masovni ubica", autora Zorana Dobrića, o hrvatskom fašizmu, nacističkom zločinu i ovoj hrabroj ženi i njenom podvigu.

DOKUMENTARNI FILM EMITOVAN U AUSTRIJI "Dijana Budisavljević je za mene druga majka"
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
Diana Budisavljević

Gledaoci u Austriji imali su priliku da čuju o akciji Diane Budisavljević, rođene Obekser, koja je bila jedna od najtežih, i po broju spasenih, i najobimnijih humanitarnih akcija vezanih za koncentracione logore u Drugom svjetskom ratu.

Većina Austrijanaca nije ni svjesna da je jedna od njihovih sunarodnica spasila veliki broj srpske djece od sigurne smrti u ustaškim logorima i ovim filmom dobili su priliku da čuju o njenom herojskom činu.

U dokumentarnom filmu govori se o zločinu ustaške NDH, ustaškim koncentracionom logorima u kojima su ubijena i djeca.

Tako je logor Jasenovac uz napomenu da su neki tvrdili da je bio radni logor u filmu jasno okarakterisan logorom smrti.

Autor filma je snimio izjave više preživjelih ustaških zločina, kao što je Bosiljka Lončar, koja imala 11 godina kada je dospjela u logor Stara Gradiška, te i Milan Počuca kojeg je, takođe, spasila Diana Budisavljević.

– Nemam osjećaj da mi je Diana Budisavljević samo spasila život, već je ona za mene moja druga majka – kaže Počuča u dokumentarnom filmu.

I Jelena Radojčić, koja je spašena od Diane Budisavljević, ispričala je svoje sjećanje na odvajanje od majke.

– Diana je učinila veliki podvig. Šteta što tada nisam imala tu pamet, jer bih u suprotnom odmah pošla kod nje i zahvalila joj se na svemu – rekla je ona.

Film govori o Diani, koja je rođena prije 130 godina u Insbruku, prikazuje njen život i njeno herojstvo.

U filmu se podsjeća da je ona živjela u Zagrebu kada je po prvi put čula da u ustaškim logorima umiru djeca.

Nakon pregovora sa ustaškim vlastima, ali i pojedinim njemačkim oficirima, ona je dobila mogućnost da izbavi srpsku djecu iz logora. Na taj način, navodi se u filmu, ona je spasila najmanje 7.500 srpske djece od sigurne smrti.

– Diana Budisavljević je bila veoma hrabra žena, čija civilna hrabrost može i danas biti uzor – smatra autor filma Dobrić.

U svom filmu on je prikazao i zločine austrijskog generala Vermaht Franca Bemea, koji je upućen u nacistički okupiranu Jugoslaviju, gdje je bio odgovoran za masakre nad civilnim stanovništvom.

Preko njega Dobrić je u svom filmu podsjetio je na brojne masakre civila, kako u Kraljevu, tako i Kragujevcu, koje, kako se naglašava, su izvršili Austrijanci.

Dok je Beme 1947.u jednom od Nirnberških procesa bio optužen, i izvršio samoubistvo prije početka suđenja, Diana Budisavljević je nakon Drugog svjetskog rata gotovo pala u zaborav, piše Tanjug.