Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DONACIJA RASADE I PLASTENIKA Pomoć poplavljenima da ostanu na ognjištima u Loparama

Regioni
Autor:

Foto S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

U okviru Programa za oporavak od poplava u BiH, koji finansira EU, a sprovodi UNDP, na području Opštine Lopare grade se stambeni objekti za ljude koji su tokom poplava u maju 2014. ostali bez domova.

Uporedo se radi i na ekonomskom osnaživanju i održivom opstanku ovog stanovništva.

Najugroženiji korisnici dobili su donaciju u plastenicima i rasadnom materijalu, kako bi mogli da zasnuju plasteničku proizvodnju i obezbijede porodicama egzistenciju.

Jovici Đukanoviću u selu Lipovice klizište je u maju 2014. godine oštetilo kuću i pomoćne objekte. On je jedan od brojnih Majevičana koji je morao da počne od nule.

Foto S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

U ovoj tročlanoj porodici niko nije zaposlen, a bave se isključivo poljoprivredom. Zahvaljujući donaciji EU, zasnovao je prošle godine plasteničku proizvodnju na 1.000 metara kvadratnih.

– Prezadovoljan sam. Imao sam više od tone paradajza, oko 700 kilograma paprike. Sve sam prodao. Uspio sam da ostvarim i značajnu dobit. U porodici niko ne radi, pa nam je svaka marka dragocjena – kaže domaćin.

Nije lako

On naglašava da se nije lako baviti poljoprivredom, ali da se ipak od ovog posla može solidno živjeti.

– Sa proizvodnjom povrća na otvorenom nikada niste sigurno. Nekada suša, nekada grad, nekada mraz. A da proizvedete morate dobro zasukati rukave. Sa plastenicima je to mnogo lakše. Pogotovo ako sve dobijete, odnosno ne izdvajate svoja sredstva za plastenike, rasad. I ove godine sam dobio sadni materijal, a za hemiju i zaštitu se nađe. Mojoj porodici ova donacija je značajna, jer nam je omogućila da solidno živimo od svog rada. Planiram da proširim proizvodnju. Ove godine proizvodim i zelenu salatu i mladi luk, a poslije toga nastavljam sa drugim kulturama – kaže Jovica.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu u Opštini Lopare Željko Kerović podseća da je ovaj kraj odvajkada poznat po proizvodnji šljive i jabuke, ali da su sve zastupljenije jagoda i malina i druge kulture. U posljednje vrijeme sve više poljoprovrednika okreće se i plasteničkoj proizvodnji povrća, naglašava Kerović.

– Prošle godine smo podržali sedam poljoprivrednika koji su počeli da proizvode povrće u plastenicima. Podijelili smo i oko 4.000 voćnih sadnica, uglavnom šljive sorti stenli i čačanska lepotica. Pregovaramo sa donatorima oko podizanja novih voćnih zasada, šljive, jabuke i kruške. Problem su nam prerađivački kapaciteti. Postoje ambiciozni planovi da uz pomoć dijaspore gradimo sušare za voće, hladnjače. Naši proizvodi mogu da se kvalitetom plasiraju na zahtjevno ino-tržište, ali se moraju ispuniti i ostali uslovi – rekao je Kerović.

Na području opštine Lopare registrovano je 646 poljoprivrednih gazdinstava, a oko 1.500 hektara je obradivog zemljišta. Budžet ove lokalne zajednice je blizu pet miliona KM, a za podršku agraru se kroz razne vidove podsticaja godišnje izdvaja stotinjak hiljada maraka. Sredstva su skromna, pa u lokalnoj upravi nastoje da obezbijede i pomoć resornog ministarstva i međunarodnih donatora.

Zemljište i kuće od opštine

Tokom elementarnih nepogoda koje su zadesile ovu majevičku opštinu oštećeno je oko 400 stambenih objekata. Izgradnja kuća za porodice koje su ostale bez krova nad glavom i dalje traje. Lokalna zajednica obezbjeđuje zemljište, neophodne dozvole, infrastrukturu i 5.000 KM po korisniku.

Prošle godine u okviru ovog projekta izgrađeno je 11 stambenih objekata, a ove godine biće završeno 29 kuća. Uporedo sa izgradnjom kuća, neophodno je obezbijediti uslove i za održivi opstanak stanovništvu. To se najprije može uraditi upravo u sektoru agrara, kažu nadležni.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO