Regioni

DONACIJA RASADE I PLASTENIKA Pomoć poplavljenima da ostanu na ognjištima u Loparama

U okviru Programa za oporavak od poplava u BiH, koji finansira EU, a sprovodi UNDP, na području Opštine Lopare grade se stambeni objekti za ljude koji su tokom poplava u maju 2014. ostali bez domova.

DONACIJA RASADE I PLASTENIKA Pomoć poplavljenima da ostanu na ognjištima u Loparama
FOTO S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Uporedo se radi i na ekonomskom osnaživanju i održivom opstanku ovog stanovništva.

Najugroženiji korisnici dobili su donaciju u plastenicima i rasadnom materijalu, kako bi mogli da zasnuju plasteničku proizvodnju i obezbijede porodicama egzistenciju.

Jovici Đukanoviću u selu Lipovice klizište je u maju 2014. godine oštetilo kuću i pomoćne objekte. On je jedan od brojnih Majevičana koji je morao da počne od nule.

Foto S. R. Mrkonjić/RAS Srbija
Foto S. R. Mrkonjić/RAS Srbija

U ovoj tročlanoj porodici niko nije zaposlen, a bave se isključivo poljoprivredom. Zahvaljujući donaciji EU, zasnovao je prošle godine plasteničku proizvodnju na 1.000 metara kvadratnih.

Prezadovoljan sam. Imao sam više od tone paradajza, oko 700 kilograma paprike. Sve sam prodao. Uspio sam da ostvarim i značajnu dobit. U porodici niko ne radi, pa nam je svaka marka dragocjena – kaže domaćin.

Nije lako

On naglašava da se nije lako baviti poljoprivredom, ali da se ipak od ovog posla može solidno živjeti.

– Sa proizvodnjom povrća na otvorenom nikada niste sigurno. Nekada suša, nekada grad, nekada mraz. A da proizvedete morate dobro zasukati rukave. Sa plastenicima je to mnogo lakše. Pogotovo ako sve dobijete, odnosno ne izdvajate svoja sredstva za plastenike, rasad. I ove godine sam dobio sadni materijal, a za hemiju i zaštitu se nađe. Mojoj porodici ova donacija je značajna, jer nam je omogućila da solidno živimo od svog rada. Planiram da proširim proizvodnju. Ove godine proizvodim i zelenu salatu i mladi luk, a poslije toga nastavljam sa drugim kulturama – kaže Jovica.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu u Opštini Lopare Željko Kerović podseća da je ovaj kraj odvajkada poznat po proizvodnji šljive i jabuke, ali da su sve zastupljenije jagoda i malina i druge kulture. U posljednje vrijeme sve više poljoprovrednika okreće se i plasteničkoj proizvodnji povrća, naglašava Kerović.

– Prošle godine smo podržali sedam poljoprivrednika koji su počeli da proizvode povrće u plastenicima. Podijelili smo i oko 4.000 voćnih sadnica, uglavnom šljive sorti stenli i čačanska lepotica. Pregovaramo sa donatorima oko podizanja novih voćnih zasada, šljive, jabuke i kruške. Problem su nam prerađivački kapaciteti. Postoje ambiciozni planovi da uz pomoć dijaspore gradimo sušare za voće, hladnjače. Naši proizvodi mogu da se kvalitetom plasiraju na zahtjevno ino-tržište, ali se moraju ispuniti i ostali uslovi – rekao je Kerović.

Na području opštine Lopare registrovano je 646 poljoprivrednih gazdinstava, a oko 1.500 hektara je obradivog zemljišta. Budžet ove lokalne zajednice je blizu pet miliona KM, a za podršku agraru se kroz razne vidove podsticaja godišnje izdvaja stotinjak hiljada maraka. Sredstva su skromna, pa u lokalnoj upravi nastoje da obezbijede i pomoć resornog ministarstva i međunarodnih donatora.

Zemljište i kuće od opštine

Tokom elementarnih nepogoda koje su zadesile ovu majevičku opštinu oštećeno je oko 400 stambenih objekata. Izgradnja kuća za porodice koje su ostale bez krova nad glavom i dalje traje. Lokalna zajednica obezbjeđuje zemljište, neophodne dozvole, infrastrukturu i 5.000 KM po korisniku.

Prošle godine u okviru ovog projekta izgrađeno je 11 stambenih objekata, a ove godine biće završeno 29 kuća. Uporedo sa izgradnjom kuća, neophodno je obezbijediti uslove i za održivi opstanak stanovništvu. To se najprije može uraditi upravo u sektoru agrara, kažu nadležni.