Politika

DONESENA ODLUKA Usvojen zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i zaključak skupštinske većine

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku na osmoj posebnoj sjednici Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o ovom sudu.

Narodna Skupština RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovaj akt, koji su predložili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, narodni poslanici i Vlada Srpske, predviđa da se osobe koja su dužna da postupaju prema odredbama ovog zakona izuzimaju od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH, u pogledu krivičnih djela u vezi sa izvršenjem ovog zakona i biće zaštićena od institucija Srpske.

Od ukupno 65 prisutnih poslanika, 56 je glasalo za usvajanje ovog akta, a niko nije bio protiv, niti uzdržan.

Pročitajte još

Usvojena je i odluka o prijevremenom stupanju na snagu ovog zakona i to narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

U vezi s ovim aktom usvojen je zaključak skupštinske većine – SNSD, SP, DEMOS, US, NPS, SPS i DNS prema kojem Narodna skupština zahtijeva da se u okviru 14 prioriteta ispostavljenih od EU prioritetno i hitno treba rješavati pitanje reforme Ustavnog suda BiH, odnosno odlaska stranih sudija i da se u okviru te reforme usvoji Zakon o ustavnom sudu BiH.

Osim pitanja reforme tog suda, prioritet treba da bude i pitanje zatvaranja OHR-a.

Narodna skupština Srpske traži od svih svojih izabranih predstavnika da ne učestvuju u razgovorima o rješavanju bilo kojeg od ostalih prioriteta EU dok se navedena dva prioriteta ne riješe.

Prema zaključku, Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Srpske da joj podnese Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Srpske, kojim će biti propisano posebno krivično djelo postupanja suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

U zaključku je navedeno da će Narodna skupština Republike Srpske prema institucijama i organima Srpske koji budu postupali suprotno odredbama Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH donijeti zakone ili druge odgovarajuće pravne akte, uključujući i mjere njihovog ukidanja.

Ovaj zaključak stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Srpske.

Nakon osme, uslijediće deveta posebna sjednica o vetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Željke Cvijanović na dva zaključka usvojena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva, odnosno nakon što je Cvijanovićeva nedavno preglasana na sjednici Predsjedništva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije