Politika

Donose zakone i bez mišljenja radnih tijela: Poslanici plaćeni, a ne idu na odbore i komisije, POGLEDAJTE SPISAK

Narodna skupština Republike Srpske je do sada razmatrala mnoge zakone i druge akte bez prethodnog mišljenja radnih tijela, jer ima poslanika koji ne idu na sjednice odbora i komisija, zbog čega nemaju kvorum.

Donose zakone i bez mišljenja radnih tijela: Poslanici plaćeni, a ne idu na odbore i komisije, POGLEDAJTE SPISAK
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema podacima iz Narodne skupštine, zaključno sa 18. redovnom sjednicom, u 2021. godini bilo je zakazano 99 sjednica radnih tijela, a održano ih je 65.

Dakle, 34 sjednice skupštinskih odbora i komisija nisu održane jer nije bilo kvoruma, budući da se većina članova (uključujući i spoljne članove) nije pojavila na sednici. Zbog nedostatka kvoruma nisu održane četiri sjednice Odbora za privredu, pet sjednica Odbora za finansije i budžet, tri sjednice Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku…

– U okviru pripreme 18. redovne sjednice zakazano je 19 sjednica, a održano 12 sjednica radnih tijela – kažu za Srpskainfo u Odsjeku za odnose sa javnošću Narodne skupštine.

Da stvar bude zanimljivija, nekim sjednicama skupštinskih radnih tijela u ovoj godini nisu prisustvovali ni njihovi predsjednici, iako, kako nam je potvrđeno, imaju uvećanje primanja od 10 odsto u odnosu na poslaničku platu ili poslanički dodatak.

Tako predsjednik Odbora za evropke integracije i regionalnu saradnju, Igor Crnadak (PDP), nije bio na 14. sjednici tog odbora. Srđan Todorović (SP), kao predsjednik, nije prisustvovao 17. sjednici Odbora za lokalnu samoupravu 29. jula. Predsjednik Odbora za bezbjednost, Darko Babalj (SDS), nije se pojavio na 15. sjednici odbora 25. maja, a predsjednica Odbora za nauku, kulturu i informisanje, Gordana Tešanović (SNSD), nije došla na njegovu 12. sjednicu 8. februara.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Da li je mišljenje nadležnog skupštinskog odbora/komisije na neki akt, koji ide na sjednicu Narodne skupštine, obavezno ili fakultativno?

Na ovo pitanje dobili smo sljedeći odgovor iz parlamenta: „Radna tijela razmatraju pitanja iz svoje nadležnosti propisane Poslovnikom. Ne postoji obaveza ni ograničenje u vezi sa brojem održanih sjednica radnih tijela. Takođe, Poslovnik Narodne skupštine propisuje rad i razmatranje pojedinih pitanja iz nadležnosti radnih tijela na osnovu kojeg odbori/komisije zauzimaju stav da je određeni materijal ispunio pretpostavke da bude razmatran na sjednici Narodne skupštine“.

Međutim, u Poslovniku NSRS vidi se moć i značaj koji ima skupštinski odbor ili komisija, koji odlučuju većinom glasova pod uslovom da je prisutna većina članova: ima pravo da predlaže amandmane na zakone i ostale akte koje razmatra parlament (o kojima NSRS mora da se izjasni), a ima pravo i da u potpunosti traži povlačenje neke tačke sa dnevnog reda NSRS. U tom slučaju, ona se povlači bez rasprave i bez glasanja. Predstavnik radnog tijela na sjednici NSRS govori najkasnije četvrti po redu – iza predlagača nekog akta, eventualno gosta i predstavnika Vlade, ako Vlada nije predlagač.

FOTO:  SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Radno tijelo je dužno, kada je to određeno ovim poslovnikom, na zahtjev Narodne skupštine i predsjednika NSRS razmotriti svako pitanje iz svog djelokruga i o tome Narodnoj skupštini podnijeti izvještaj, a pitanja iz svog djelokruga može razmotriti i na osnovu sopstvene inicijative i o tome, prema potrebi, podnijeti izvještaj Narodnoj skupštini – piše u Poslovniku.

Pročitajte još

U prevodu, odbori i komisije su prvi stručni i parlamentarni filter prije nego što zakon i drugi akt dođe na sjednicu NSRS.

Kada su u pitanju poslanici, iz dostavljenih podataka, izdvaja se nekoliko najneredovnijih u smislu prisustva sjednicama odbora: Begija Smajić, Danijel Jošić, Pero Petrović, Nedeljko Glamočak, Risto Marić, Momčilo Antonić, Jelena Trivić, Milan Radović, Nebojša Marić, Ivanka Marković, Andrea Dorić, Senad Bratić, Željko Badić, Darko Banjac, Milan Petković, Gordana Vidović, Nebojša Vukanović, Krsto Jandrić, Vlado Đajić, Aleksandar Glavaš…

Neki od članova odbora, koje smo pozvali, imali su različita obrazloženja. Ivanka Marković kaže da zbog obaveza koje ima nije u mogućnosti da prisustvuje svim sjednicama odbora.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ja sam u radnom odnosu na Univerzitetu u Banjaluci, na Pravnom fakultetu, gdje predajem dva predmeta na dodiplomskom studiju i na masteru. Angažovana sam i na Pravnom fakultetu u Palama – kaže ona.

Nebojša Vukanović, koji nije bio na tri od četiri sjednice Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor, tvrdi da je razlog tome što su sjednice odbora najčešće kada i sjednica NSRS.

– Ponekad odem na kratko, a ponekad ne, jer se vodi rasprava. Ranijih godina, dok je Draško Stanivuković bio na čelu odbora, nekako su sjednice bile dan prije pa su gotovo uvijek prisustvovali – kaže Vukanović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Od spoljnih članova, izdvaja se Milko Grmuša, koji nije bio na četiri sjednice Odbora za ustavna pitanja NSRS. I Grmuša kaže da nije mogao da dođe zbog obaveza na poslu. On je ujedno odbornik u Skupštini grada Banjaluka.

– Imajući u vidi sjednice Skupštine grada, ne mogu uvijek biti prisutan zato što ne mogu da izađem s posla, a sve te sjednice su uvijek u radno vrijeme, radnog dana. Kada se održava sjednica NSRS, pošto su svi poslanici već prisutni, zakaže se ad-hok sjednica odbora i prema njima se ravna. A budući da sam spoljni član, ne mogu baš da se nacrtam kako je njima lakše – kaže Grmuša za Srpskainfo.

Istovremeno, naglašava da su sjednice ovog odbora izuzetno važne, jer bi na njima, prije sjednica NSRS, trebalo da se stručno „pretresu“ svi materijali.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Odbor za ustavna pitanja je tek izuzetno važan u kontekstu cijele situacije, najavljenog donošenja novog ustava u RS, sa različitim viđenjima ustavne strukture BiH. U narednom periodu to bi trebalo da bude jedan od najvažnijih parlamentarnih odbora koji bi morao da se izjasni o svim temama koje su danas na stolu. Moj prijedlog je da u taj odbor budu uključeniji stručnjaci i predstavnici medija, da se pokuša što više s aspekta struke, ustavnog prava, doći do najboljih rješenja. To bi smanjilo mogućnost politikantskih diskusija, obračuna i pokušalo bi se uraditi nešto što ima smisla – kaže Grmuša.

Niko umjesto Stanivukovića

Odbor za predstavke, prijedloge i društveni nadzor već godinu dana nema predsjednika. Na njegovom čelu je bio Draško Stanivuković, koji je krajem 2020. izabran za gradonačelnika Banjaluke, a nasljednik u Odboru nije izabran. Mijenja ga potpredsjednik Srđan Mazalica.

Inače, odnos snaga u radnim tijelima trebalo bi da odgovara odnosu snaga stranaka u NSRS, ali to odavno nije slučaj zbog brojnih preletača i formiranja novih stranaka i njihovih poslaničkih klubova i grupa. Jedino što se vodi računa jeste da stranke vladajuće koalicije imaju većinu glasova, makar u ključnim odborima i komisijama.

Ko je prisustvovao, a ko ne?

ODBOR ZA PITANJA DJECE, MLADIH I SPORTA

16. sjednica Odbora održana 8. februara 2021.

Prisutni: Denis Šulić, zamjenik predsjednika, Mara Granula, Marinko Dragišić i Nebojša Savanović, članovi Odbora. Odsutni su bili: Begija Smajić, Danijel Jošić i Danijela Topić, članovi Odbora.

17. sjednica Odbora nije održana 26. aprila 2021, nije bilo kvoruma

Prisutni: Davor Šešić, predsjednik, Denis Šulić, zamjenik predsjednika, Mara Granula i Marinko Dragišić, članovi Odbora. Odsutni su bili: Begija Smajić, Danijel Jošić, Danijela Topić i Nebojša Savanović, članovi Odbora.

18. sjednica Odbora nije održana 21. juna 2021, nije bilo kvoruma

Dolazak su potvrdili: Davor Šešić, predsjednik, Marinko Dragišić i Nebojša Savanović, članovi Odbora. Odsustvo su najavili: Mara Granula, Denis Šulić, Danijel Jošić, Danijela Topić i Begija Smajić, članovi Odbora.

19. sjednica Odbora održana 27. septembra 2021.

Prisutni: Davor Šešić, predsjednik, Denis Šulić, zamjenik predsjednika, Nebojša Savanović, Marinko Dragišić i  Danijel Jošić, članovi Odbora.

Odsutni su bili: Mara Granula, Danijela Topić i Begija Smajić, članovi Odbora.

ODBOR ZA BORAČKO-INVALIDSKU ZAŠTITU

22.1.2021. – Sjednici su prisustvovali Marinko Dragišić, predsjednik, Ljubiša Krunić, zamjenik predsjednika, Dragoslav Kabić, Milan Tubin, Slavko Gligorić, Milomir Savčić i Jovan Zeljković, članovi Odbora. Sjednici nisu prisustvovali Pero Petrović i  Nedeljko Glamočak, članovi  Odbora.

11.5.2021. – Sjednici su prisustvovali Marinko Dragišić, predsjednik, Pero Petrović, Milan Tubin, Milomir Savčić i Jovan Zeljković, članovi Odbora. Sjednici nisu prisustvovali Ljubiša Krunić, zamjenik predsjednika, Dragoslav Kabić, Slavko Gligorić i  Nedeljko Glamočak, članovi  Odbora.

14.5.2021. – Sjednici su prisustvovali Marinko Dragišić, predsjednik, Ljubiša Krunić, zamjenik predsjednika, Dragoslav Kabić, Milan Tubin, Slavko Gligorić, Milomir Savčić i Jovan Zeljković, članovi Odbora. Sjednici nisu prisustvovali Pero Petrović i Nedeljko Glamočak, članovi Odbora.

21.6.2021. (sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma) – Prisutni su bili Marinko Dragišić, predsjednik, Pero Petrović, Milan Tubin i Milomir Savčić, članovi Odbora. Na sjednicu nisu došli Ljubiša Krunić, zamjenik predsjednika, Dragoslav Kabić, Nedeljko Glamočak, Slavko Gligorić i Jovan Zeljković, članovi Odbora.

6.7.2021. – Sjednici su prisustvovali Marinko Dragišić, predsjednik, Ljubiša Krunić, zamjenik predsjednika, Nedeljko Glamočak, Milan Tubin, Slavko Gligorić i Jovan Zeljković, članovi Odbora. Sjednici nisu prisustvovali Dragoslav Kabić, Pero Petrović i Milomir Savčić, članovi Odbora.

27.9.2021. – Sjednici su prisustvovali Marinko Dragišić, predsjednik, Ljubiša Krunić, zamjenik predsjednika, Dragoslav Kabić, Pero Petrović i Jovan Zeljković, članovi Odbora. Sjednici nisu prisustvovali Milan Tubin, Slavko Gligorić, Nedeljko Glamočak i Milomir Savčić, članovi Odbora.

ODBOR ZA REVIZIJU

23.6.2021. – Prisutni: Tomica Stojanović, Željka Stojičić, Dražen Vrhovac, Nebojša Vukanović, Spomenko Stojanović. Odsutni: Risto Marić, Momčilo Antonić, Igor Crnadak i Senad Bratić.

29.9.2021. – Prisutni: Tomica Stojanović, Dražen Vrhovac, Igor Crnadak, Nebojša Vukanović, Spomenko Stojanović,  Senad Bratić. Odsutni: Željka Stojičić, Risto Marić i Momčilo Antonić.

ODBOR ZA FINANSIJE I BUDŽET

8.2.2021. – Prisutni: Željka Stojičić, Dražen Vrhovac, Momčilo Antonić, Srđan Todotović, Radmila Stojnić i Milorad Sofrenić. Odsutni: Jelena Trivić, Nedeljko Ćorić, Milan Radović i Nebojša Marić.

29.3.2021. – Prisutni: Željka Stojičić, Dražen Vrhovac, Momčilo Antonić, Srđan Todotović, Radmila Stojnić i Milorad Sofrenić. Odsutni: Jelena Trivić, Milan Radović i Nebojša Marić.

27.4.2021. – nije održana zbog nedostatka kvoruma

25.5.2021. – nije održana zbog nedostatka kvoruma

21.6.2021. – nije održana zbog nedostatka kvoruma

27.9.2021. – nije održana zbog nedostatka kvoruma

23.11.2021. – nije održana zbog nedostatka kvoruma

ODBOR ZA PRAĆENJE STANJA U OBLASTI PENZIJSKO-INVALIDSKOG OSIGURANJA

23.11.2021. – Prisutni: Milica Lovrić, Nataša Stevanović, Savo Vulić, Ognjen Žmirić, Mirko Sovilj, Slobodan Brdar i Ratko Trifunović.

ODBOR JEDNAKIH MOGUĆNOSTI

10.2.2021. – Prisutni: Mijo Perkunić, Nataša Kulašinac, Nataša Stevanović, Diko Cvijetinović. Odsutni: Ivanka Marković, Mara Granula i Andrea Dorić.

27.4.2021. – Prisutni: Mijo Perkunić, Mara Granula, Nataša Kulašinac, Nataša Stevanović, Diko Cvijetinović. Odsutni: Ivanka Marković i Andrea Dorić.

28.9.2021. – Prisutni: Mijo Perkunić, Nataša Kulašinac, Nataša Stevanović, Diko Cvijetinović, Ivanka Marković, Mara Granula i Andrea Dorić.

ODBOR ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

9.2.2021. kada su sjednici prisustvovali: Ilija Tamindžija, predsjednik Odbora, Risto Marić, zamjenik predsjednika, Mladen Popović, Milan Dakić, Mijo Perkunić, Aleksandar Subotić, Nataša Stevanović i Milenko Vićanović.

Odsutan je bio Darko Mitrić.

17.2.2021. kada su sjednici prisustvovali: Ilija Tamindžija, predsjednik Odbora, Mladen Popović, Milan Dakić, Mijo Perkunić i Darko Mitrić.

Odsutni su bili: Milenko Vićanović, Risto Marić, Aleksandar Subotić i Nataša Stevanović.

22.6.2021. kada su sjednici prisustvovali: Ilija Tamindžija, predsjednik Odbora, Mladen Popović, Milan Dakić, Mijo Perkunić, Aleksandar Subotić i Milenko Vićanović.

Odsutni Risto Marić, Nataša Stevanović i Darko Mitrić.

28.9.2021. kada su sjednici prisustvovali: Ilija Tamindžija, predsjednik Odbora, Milan Dakić, Aleksandar Subotić, Nataša Stevanović i Darko Mitrić.

Odsutni su bili: Mijo Perkunić, Milenko Vićanović, Mladen Popović i Risto Marić.

24.11.2021. kada su sjednici prisustvovali: Ilija Tamindžija, predsjednik Odbora, Milan Dakić, Aleksandar Subotić, Nataša Stevanović, Mijo Perkunić, Mladen Popović i Darko Mitrić.

Odsutni su bili: Risto Marić i Milenko Vićanović.

ODBOR ZA PRIVREDU

9.2.2021. – nije održana zbog nedostatka kvoruma

30.3.2021. – nije održana zbog nedostatka kvoruma

22.6.2021. – nije održana zbog nedostatka kvoruma

27.9 2021. – nije održana zbog nedostatka kvoruma

29.9.2021. – Prisutni: Maksim Skoko, Milenko Vićanović, Ilija Tamindžija, Mila Petković, Danijel Jošić, Ljubimko Čakalj, Zoran Lukić. Odsutni: Milutin Tasovac, Miladin Stanić i Malan Radović.

23.11.2021. – Nije održana zbog nedostatka kvoruma

ODBOR ZA EVROPSKE INTEGRACIJE I REGIONALNU SARADNJU

14. sjednica Odbora u vezi sa 14. sjednicom NSRS. Sjednici su prisustvovali: Aleksandar Glavaš, zamjenik predsjednika, te Vanja Bajić, Siniša Bundalo, Andrea Dorić, Vlado Đajić i Srđan Mazalica, članovi. Odsutni su bili: Igor Crnadak, predsjednik, te Željko Babić i Senad Bratić, članovi.

15. sjednica Odbora u vezi sa 15. sjednicom NSSRS. Sjednici su prisustvovali: Igor Crnadak, predsjednik Odbora, Aleksandar Glavaš, zamjenik predsjednika, te Vanja Bajić, Siniša Bundalo, Željko Babić i Srđan Mazalica, članovi. Odsutni su bili: Andrea Dorić, Vlado Đajić i Senad Bratić, članovi.

16. sjednica Odbora u vezi sa 16. sjednicom NSRS. Sjednici su prisustvovali: Igor Crnadak, predsjednik Odbora, te Vanja Bajić, Siniša Bundalo, Vlado Đajić i Srđan Mazalica, članovi. Odsutni su bili: Aleksandar Glavaš, zamjenik predsjednika, te Željko Babić, Senad Bratić i Andrea Dorić, članovi.

17. sjednica Odbora u vezi sa 17. sjednicom NSSRS. Na sjednicu su se odazvali: Igor Crnadak, predsjednik Odbora, te Srđan Mazalica i Vanja Bajić, članovi. Odsutni su bili: Aleksandar Glavaš, zamjenik predsjednika, te Vlado Đajić, Andrea Dorić, Željko Babić, Senad Bratić i Siniša Bundalo, članovi.

18. sjednica Odbora u vezi sa 18. sjednicom NSRS. Sjednici su prisustvovali: Igor Crnadak, predsjednik Odbora, Aleksandar Glavaš, zamjenik predsjednika, te Vanja Bajić, Siniša Bundalo i Srđan Mazalica, članovi. Odsutni su bili: Željko Babić, Senad Bratić, Andrea Dorić i Vlado Đajić, članovi.

19. sjednica Odbora u vezi sa 22. posebnom sjednicom NSRS. Sjednici su prisustvovali: Igor Crnadak, predsjednik Odbora, te Vanja Bajić, Senad Bratić, Siniša Bundalo, Andrea Dorić, Vlado Đajić i Srđan Mazalica, članovi. Odsutni su bili Aleksandar Glavaš, zamjenik predsjednika i Željko Babić, član.

20. sjednica Odbora u vezi sa 19. posebnom sjednicom NSRS. Na sjednicu su se odazvali: Igor Crnadak, predsjednik Odbora, te Vanja Bajić, Siniša Bundalo, Srđan Mazalica, članovi. Odsutni su bili: Aleksandar Glavaš, zamjenik predsjednika, te Vlado Đajić, Andrea Dorić, Željko Babić i Senad Bratić, članovi.

Ukupan broj odsustava po članovima:

Željko Babić: 6

Senad Bratić: 6

Andrea Dorić: 5

Vlado Đajić: 4

Aleksandar Glavaš: 4

Siniša Bundalo: 1

Igor Crnadak: 1

ZAKONODAVNI ODBOR

8.2.2021. – Odsutni: Milan Petković i Darko Banjac. Prisutni: Dušica Šolaja, Ivanka Marković, Valerija Lakić, Srđan Mazalica, Nedeljko Glamočak, Andrea Dorić, Gordana Vidović, Bojan Vidić i Vladimir Kovačević

29.3.2021. – Odsutni: Darko Banjac, Gordana Vidović i Vladimir Kovačević. Prisutni: Dušica Šolaja, Ivanka Marković, Valerija Lakić, Srđan Mazalica, Nedeljko Glamočak, Andrea Dorić, Milan Petković i Bojan Vidić

27.4.2021. – Odsutni: Darko Banjac, Milan Petković, Nedeljko Glamočak i Vladimir Kovačević. Prisutni: Dušica Šolaja, Ivanka Marković, Valerija Lakić, Srđan Mazalica, Andrea Dorić, Gordana Vidović i Bojan Vidić

25.5.2021. – Odsutni: Ivanka Marković, Darko Banjac, Milan Petković, Andrea Dorić i Gordana Vidović. Prisutni: Dušica Šolaja, Valerija Lakić, Srđan Mazalica, Nedeljko Glamočak, Bojan Vidić i Vladimir Kovačević

21.6.2021.- Odsutni: Ivanka Marković, Darko Banjac, Nedeljko Glamočak, Gordana Vidović, Vladimir Kovačević. Prisutni: Dušica Šolaja, Valerija Lakić, Srđan Mazalica, Milan Petković, Andrea Dorić, Bojan Vidić

30.7.2021. – Odsutni: Andrea Dorić. Prisutni: Dušica Šolaja, Ivanka Marković, Darko Banjac, Nedeljko Glamočak, Gordana Vidović, Valerija Lakić, Srđan Mazalica, Milan Petković, Bojan Vidić, Vladimir Kovačević

15.9.2021. – Odsutni: Andrea Dorić,  Gordana Vidović, Milan Petković, Vladimir Kovačević. Prisutni: Dušica Šolaja, Ivanka Marković, Darko Banjac, Nedeljko Glamočak, Valerija Lakić, Srđan Mazalica, Bojan Vidić

27.9.2021. godine – Odsutni: Andrea Dorić, Gordana Vidović, Vladimir Kovačević, Darko Banjac, Ivanka Marković. Prisutni: Dušica Šolaja, Milan Petković, Nedeljko Glamočak, Valerija Lakić, Srđan Mazalica, Bojan Vidić

20.10.2021. godine – Odsutni: Ivanka Marković, Gordana Vidović, Darko Banjac, Nedeljko Glamočak, Valerija Lakić. Prisutni: Dušica Šolaja, Andrea Dorić, Milan Petković, Srđan Mazalica, Bojan Vidić, Vladimir Kovačević

 23.11.2021. godine – Odsutni: Gordana Vidović, Darko Banjac, Vladimir Kovačević. Prisutni: Dušica Šolaja, Ivanka Marković, Valerija Lakić, Andrea Dorić, Milan Petković, Srđan Mazalica, Nedeljko Glamočak, Bojan Vidić

Ukupno odsustvo članova Odbora u 2021. godini:

• Darko Banjac – odsustvo sa 8 sjednica

• Milan Petković – odsustvo sa 4 sjednice

• Vladimir Kovačević – odsustvo sa 6 sjednica

• Gordana Vidović – odsustvo sa 7 sjednica

• Ivanka Marković – odsustvo sa 4 sjednice

• Nedeljko Glamočak – odsustvo sa 3 sjednice

• Andrea Dorić – odsustvo sa 4 sjednice

• Valerija Lakić – odsustvo sa 1 sjednice

ODBOR ZA LOKALNU SAMOUPRAVU

16. sjednica Odbora za lokanu samoupravu (16. jun 2021.) – Sjednici su prisustvovali: Srđan Todorović, predsjednik Odbora, Igor Žunić, zamjenik predsjednika Odbora, Ognjen Žmirić, Tomica Stojanović i Gordana Vidović, članovi Odbora. Odsutni su bili: Spomenka Stevanović, Goran Jerinić, Aleksandar Glavaš i Ranko Karapetrović, članovi Odbora.

17. sjednica Odbora za lokalnu samoupravu (29. jul 2021.) – Sjednici su prisustvovali: Igor Žunić, zamjenik predsjednika Odbora, Ognjen Žmirić, Goran Jerinić, Tomica Stojanović i Ranko Karapetrović,  članovi Odbora. Odsutni su bili: Srđan Todorović, predsjednik Odbora, Spomenka Stevanović, Gordana Vidović i  Aleksandar Glavaš, članovi Odbora.

18. sjednica Odbora za lokalnu samoupravu (28. septembar 2021.) – Sjednici su prisustvovali: Srđan Todorović, predsjednik Odbora, Igor Žunić, zamjenik predsjednika Odbora, Ognjen Žmirić, Aleksandar Glavaš i Spomenka Stevanović, članovi Odbora. Odsutni su bili: Goran Jerinić, Tomica Stojanović, Gordana Vidović i  Ranko Karapetrović, članovi Odbora.

KOMISIJA ZA IZBOR I IMENOVANJE

U 2021. održano je 6 sjednica Komisije.

Prisutni su uglavnom bili većina članova Komisije, pa kvorum nije nikad bio problem.

ADMINISTRATIVNA KOMISIJA

U 2021. održane su dvije sjednice.

ODBOR ZA POLITIČKI SISTEM, PRAVOSUĐE I UPRAVU

10. sjednica Odbora zakazana je i održana 8. februara 2021. Sjednici su prisustvovali: Dragan Čavić, Mladen Popović, Obren Marković, Mirko Sovilj, Ljubiša Krunić i Goran Selak. Odsustvovali su: Ivanka Marković, Nataša Radulović i Nebojša Marić.

11. sjednica Odbora za 27. septembar 2021. nije održana zbog nedostatka kvoruma.

12. sjednica Odbora zakazana je i održana 23. novembra 2021. Sjednici su prisustvovali: Dragan Čavić, Mladen Popović, Nataša Radulović, Obren Marković i Mirko Sovilj. Odsustvovali su: Ivanka Marković, LJubiša Krunić, Nebojša Marić i Goran Selak.

ODBOR ZA TRGOVINU I TURIZAM

Na sjednicu zakazanu za 29.3.2021. došli su članovi Goran Jerinić, Diko Cvjetinović i Duško Kalajdžić, dok su odsutni bili Pero Petrović, Aleksandar Subotić, Darko Mitrić, Jelena Trivić i Sevlid Hurtić.

Na sjednicu zakazanu za 27.9.2021. došli su Goran Jerinić i Duško Kalajdžić, dok su odsutni bili Pero Petrović, Aleksandar Subotić, Darko Mitrić, Jelena Trivić, Diko Cvjetinović i Sevlid Hurtić.

Na sjednicu zakazanu za 23.11. 2021. došli su Goran Jerinić, Pero Petrović i Darko Mitrić, dok su odsutni bili Diko Cvjetinovć, Aleksandar Subotić, Jelena Trivić, Duško Kalajdžić i Sevlid Hurtić.

ODBOR ZA ZAŠTITU PRAVA IZBJEGLICA, RASELJENIH LICA I POVRATNIKA

28. septembar 2021. Prisutni: Milan Švraka, predsjednik, Dane Malešević, zamjenik predsjednika, Nataša Trifković, Ranka Perić Romić,  Savo Vulić. Odsutna je bila Begija Smajić.

ODBOR ZA PREDSTAVKE, PRIJEDLOGE I DRUŠTVENI NADZOR

Predsjedniku Odbora Drašku Stanivukoviću je prestao mandat narodnog poslanika, a samim tim i predsjednika Odbora, izborom na funkciju gradonačelnika krajem 2020.

13. sjednica – 30.3.2021.

– Prisutni: Srđan Mazalica,  Milutin Tasovac, Milan Dakić, Marinko Dragišić i Nebojša Vukanović.

– Odsutni: –

14. sjednica – 28.4.2021.

– Prisutni: Srđan Mazalica, Milutin Tasovac, Milan Dakić i Marinko Dragišić.

– Odsutni: Nebojša Vukanović.

15. sjednica – 23.6.2021.

– Prisutni: Srđan Mazalica,  Milutin Tasovac, Milan Dakić i Marinko Dragišić.

– Odsutni: Nebojša Vukanović.

16. sjednica – 30.9.2021.

– Prisutni: Srđan Mazalica,  Milutin Tasovac, Milan Dakić i Marinko Dragišić.

– Odsutni: Nebojša Vukanović.

ODBOR ZA BEZBJEDNOST

15. sjednica Odbora 25.5.2021. – Sjednici su prisustvovali: Goran Selak, Ilija Tamindžija, Diko Cvijetinović, Dragan Galić, Kostadin Vasić i Miroslav Vujičić. Odsutan je bio Darko Babalj.

16. sjednica Odbora 27.9.2021. – Sjednici je prisustvovao predsjednik Odbora, Darko Babalj, te ista nije održana zbog nedostatka kvoruma.

ODBOR ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I INFORMISANJE

12. sjednica, 8.2.2021.

Sjednici su prisustvovali: Gordana Tešanović, Nataša Radulović, Ranka Perić-Romić, Ivanka Marković, Mirela Kajkut-Zeljković i Snježana Božić.

Odsutni su bili: Krsto Jandrić, Dalibor Stević, Dane Malešević, Danijel Jošić i Danijela Mrda.

13. sjednica Odbora, 26.4.12.2021.

Odsustvo sa sjednice su najavili sljedeći članovi Odbora: Dalibor Stević, Mirela Kajkut Zeljković, Ivanka Marković, Krsto Jandrić, Nataša Radulović, Danijel Jošić i Danijela Mrda, te je otkazana zbog nedostatka kvoruma za rad.

14. sjednica Odbora, 25.5.2021.

Sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Sjednici su prisustvovali: Gordana Tešanović, Dalibor Stević, Dane Malešević, Mirela Kajkut-Zeljković i Nataša Radulović. Odustni su bili Ranka Perić-Romić, Danijel Jošić, Krsto Jandrić, Ivanka Marković, Snježana Božić i Danijela Mrda.

15. sjednica Odbora, 21.6.2021.

Sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma. Sjednici su prisustvovali: Gordana Tešanović, predsjednica Odbora, Ranka Perić Romić, Nataša Radulović, Dane Malešević, Ivanka Marković, članovi Odbora.

Odsutni su bili Dalibor Stević, Mirela Kajkut Zeljković, Krsto Jandrić, Danijel Jošić, Snježana Božić i Danijela Mrda, članovi Odbora.

16. sjednica Odbora, 15.9.2021.

Sjednici su prisustvovali: Gordana Tešanović, predsjednica Odbora, Dalibor Stević, Nataša Radulović, Ranka Perić-Romić, Dane Malešević, Ivanka Marković, Mirela Kajkut-Zeljković i Snježana Božić, članovi Odbora. Odsutni su bili: Krsto Jandrić, Danijel Jošić i Danijela Mrda, članovi Odbora.

17. sjednica Odbora, 27.9.2021.

Odsustvo sa sjednice su najavili sljedeći članovi Odbora: Ranka Perić Romić, Mirela Kajkut Zeljković, Ivanka Marković, Krsto Jandrić, Danijel Jošić i Danijela Mrda, te je otkazana zbog nedostatka kvoruma za rad.

18. sjednica, 23.11.2021.

Sjednici su prisustvovali: Dalibor Stević, zamjenik predsjednice Odbora, Ranka Perić Romić, Dane Malešević, Ivanka Marković, Snježana Božić i Danijela Mrda, članovi Odbora.

Odsutni su bili Gordana Tešanović, predsjednica Odbora, Nataša Radulović, Mirela Kajkut Zeljković, Krsto Jandrić i Danijel Jošić, članovi Odbora.

ODBOR ZA USTAVNA PITANJA

Devetnaesta sjednica Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske održana je 16. februara 2021, u prostorijama Narodne skupštine Republike Srpske. Sjednici su prisustvovali sljedeći članovi Odbora:

1. Nedeljko Čubrilović, predsjednik Odbora,

2. Davor Šešić, zamjenik predsjednika,

3. Dušica Šolaja,

4. Valerija Lakić,

5. Darko Radić,

6. Željko Todorović,

7. Maksim Skoko,

8. Perica Bundalo.

Odsutni su bili: Milko Grmuša, Denis Šulić i  Milan Petković, članovi Odbora.

20. sjednica Odbora za ustavna pitanja održana je 28. aprila 2021, a prisustvovali sljedeći članovi:

1. Nedeljko Čubrilović, predsjednik Odbora,

2. Davor Šešić, zamjenik predsjednika,

3. Dušica Šolaja,

4. Valerija Lakić,

5. Denis Šulić

6. Milan Petković

7. Perica Bundalo.

Odsutni su bili: Milko Grmuša, Darko Radić, Maksim Skoko i Željko Todorović, članovi Odbora.

21. sjednica Odbora za ustavna pitanja 25. maja 2021. Sjednici su prisustvovali:

1. Nedeljko Čubrilović, predsjednik Odbora,

2. Davor Šešić, zamjenik predsjednika,

3. Dušica Šolaja,

4. Valerija Lakić,

5. Denis Šulić,

6. Milan Petković,

7. Perica Bundalo

8. Darko Radić.

Odsutni su bili: Milko Grmuša, Maksim Skoko i Željko Todorović, članovi Odbora.

22. sjednica 21. juna 2021, prisustvovali sljedeći članovi Odbora:

1. Nedeljko Čubrilović, predsjednik Odbora,

2. Davor Šešić, zamjenik predsjednika,

3. Dušica Šolaja,

4. Valerija Lakić,

5. Denis Šulić,

6. Milan Petković,

7. Perica Bundalo

8. Darko Radić,

Odsutni su bili: Milko Grmuša, Maksim Skoko i Željko Todorović, članovi Odbora.

23. sjednica Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske – otkazana.

24. sjednica održana je 6. septembra 2021, odsutni su bili: Perica Bundalo, Maksim Skoko i Milan Petković, članovi Odbora.

ODBOR ZA POLJOPRIVREDU, ŠUMARSTVO I VODOPRIVREDU

8. februar 2021. – Prisustvovali: Obren Marković, Ognjen Žmirić,  Mirela Kajkut Zeljković, Miroslav Vujičić i Vesna Jungić. Odsutni: Tomica Stojanović, Edin Ramić, Spomenko Stojanović i Milorad Stjepanović.

29. mart 2021. – nije održana zbog nedostatka kvoruma.

22. jun 2021. – Prisustvovali: Obren Marković, Ognjen Žmirić, Spomenko Stojanović, Milorad Stjepanović, Miroslav Vujičić, Tomica Stojanović i Vesna Jungić. Odsutni: Edin Ramić i Mirela Kajkut Zeljković.

28. septembar 2021. – Prisustvovali: Obren Marković, Ognjen Žmirić, Miroslav Vujičić, Spomenko Stojanović, i Vesna Jungić. Odsutni: Edin Ramić, Milorad Stjepanović, Tomica Stojanović i Mirela Kajkut Zeljković.

24.11.2021. – Prisustvovali: Obren Marković, Ognjen Žmirić, Spomenko Stojanović, Milorad Stjepanović i Vesna Jungić. Odsutni: Edin Ramić, Miroslav Vujičić, Tomica Stojanović i Mirela Kajkut Zeljković.

ODBOR ZA ZDRAVSTVO, RAD I SOCIJALNU POLITIKU

10. februar 2021. – Prisutni: Duško Ivić, Milan Švraka, Vlado Đajić, Milica Lovrić, Sonja Karadžić Jovičević i Dalibor Stević. Odsutni: Neno Dobrijević, Goran Lončarević, Gordana Tešanović i Branko Butilija.

6. jul 2021. – nije održana zbog nedostatka kvoruma

27. septembar 2021. – nije održana zbog nedostatka kvoruma

20. oktobar 2021. – nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu