Kultura

DOPRINOS RAZVOJU POZORIŠNE UMJETNOSTI Bugarska rediteljka Biserka Kolevska dobila Plaketu Grada Banjaluka

– Nisam očekivala da ću u nekoj drugoj državi dobiti tako veliku nagradu, za mene je čast da stojim uz vaše uspješne ljude, jer volim Banjaluku i Dječije pozorište, rekla je Biserka Kolevska, bugarska rediteljka i dugogodišnja saradnica Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Ona je za njena izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i doprinos u razvoju pozorišne umjetnosti dobila ovogodišnju Plaketu Grada.

DOPRINOS RAZVOJU POZORIŠNE UMJETNOSTI Bugarska rediteljka Biserka Kolevska dobila Plaketu Grada Banjaluka
FOTO: GRAD BANJALUKA

Ovu nagradu povodom 22. aprila Dana Grada, Grad Banjaluka dodjeljuje za izuzetna ostvarenja u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, umjetnosti, sporta, fizičke kulture, kao i za izuzetna humana djela i ispoljenu hrabrost.

– Sa Pozorištem se poznajem već dvadeset godina. Radili smo i zajedno smo osvojili mnogo nagrada. Te nagrade ne pripadaju samo meni, one pripadaju svima sa kojima sam zajedno stvarala predstave. Bez dobrog tima ništa nije moguće uraditi. Srećna sam što sam doprinijela i uspjehu Pozorišta – rekla je Kolevska.

Biserka Kolevska je režirala više od 40 predstava koje su osvojile na desetine nagrada na međunarodnim festivalima, a predstavljene su i na festivalima revijalnog karaktera širom svijeta.

– Ona je reditelj koji je svojim inovativnim pristupom pozorišnoj umjetnosti, energijom i originalnom režijom, prije svega predstave „Tužni pirnc“ prije dvadeset godina, bila dio prekretnice Dečijeg pozorišta RS i njegovog uspjeha na svjetskoj pozorišnoj sceni. Pozorište od tada, pa i danas prepoznatiljivo je kao jedno od najboljih pozorišta sa ovih prostora – saopštili su iz Pozorišta.

U znak zahvalnosti jednom takom vrsnom umjetniku Dječije pozorište RS predložilo je Biserku Kolevsku za plaketu Grada, za njena izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i za njen doprinos razvoju pozorišne umjetnosti.

– Srećni smo što je i Grad Banja Luka, na svom putu ka tituli za evropsku prijestonicu kulture, prepoznao značaj ove umjetnice čije režije su doprinijele da širom svijeta Dečije pozorište RS predstavi svoja pozorišna ostvarenja i stvara pozitivne slike, ne samo o domaćoj kulturi i umjetnosti nego i o Banjaluci – dodali su oni.

U Dječijem pozorištu Republike Srpske Kolevska je režirala pet predstava koje su svojim inovativnim pristupom, formama i energijom osvajale nove prostore, publiku i festivale.

Predstava „Tužni princ“ koja je 2018. godine obilježila jubilej – 20 godina postojanja, donijela je Pozorištu značajne nagrade i priznanja, otvorila mogućnost saradnje sa brojnim evropskim umjetnicima i širom svijeta uspješno predstavljala kulturu kako RS tako i Banjaluke.

Pored pomenute predstave Biserka Kolevska je u „Banjalučkoj kući od snova“ na scenu postavila i predstave: „Vuk i sedam jarića u muzeju bajki“, „Čarobna frula“, „Princeza na zrnu graška“ i „Odisej – San o povratku“ koje su takođe prošle veoma zapaženo od strane publike i festivala, te Dječijem pozorištu RS donijele brojne nagrade.

Biserka Kolevska boravi u Banjaluci od 16. aprila ove godine kada je počela režirati novu, ovoga puta muzičku predstavu „Peća i Vuk“ prema simfonijskoj bajci ruskog kompozitora Sergeja Prokofjeva.

– Sam Prokopfjev je, uvidjevši da djeca ne posjećuju koncerte i ne znaju ništa o muzici, napisao ovo djelo, koje je postalo i jedno od najljepših muzičkih djela za djecu. Scenografija i lutke u predstavi su i vizuelno veoma zanimljivi i atraktivni, ali u isto vrijeme i pomalo naivni i dječiji – objasnila je Kolevska.

Predstava ima za cilj da najmlađoj publici približi instrumentalnu muziku tako da će na njima zanimljiv način, kroz glumačku igru, djeca učiti da povezuju zvuk instrumenta sa određenim likom iz predstave, a i bliže će se upoznati sa samim instrumentima, njihovim izgledom, osobenim zvukovima i mnogim drugim karakteristikama.

– Ne sumnjamo da će i ova, kao i sve prethodne predstave ove rediteljke doživjeti uspjehe i nastaviti da nas u najboljem svjetlu predstavlja širom svijeta – dodali su iz Pozorišta.

Predstava „Peća i vuk“

Premijera predstave „Peća i vuk“, nastale prema simfonijskoj bajci ruskog kompozitora Sergeja Prokofjevaj, u režiji Biserke Kolevske planirana je za 24. maj ove godine. Pored Biserke Kolevske, još jedna umjetnica iz Bugarske, ostavila je neizbrisiv trag u predstavama Dječijeg pozorišta Republike Srpske. Riječ je o scenografu i kostimografu Svili Veličkovoj. U predstavi „Peća i vuk“ igraju glumci Dječijeg pozorišta RS: Ana Anđelić, Božana Bijelić, Zorana Šuman, Đurđa Vukašinović, Aleksandar Blanić, Dragan Banjac, Dragan Vučić, Duško Mazalica i Đorđe Janković. Tekst i muziku za ovu muzičku bajku napisao je, po porudžbi Centralnog dječijeg pozorišta iz Moskve, sam Sergej Prokofjev davne 1936. godine.