Svijet

Došlo je vrijeme za smanjenje cijena ruskog gasa u Evropi: Ursula fon der Lajen smatra da Putin manipuliše energentima

Došlo je vrijeme da se postave ograničenja cijene ruskog gasa kojim se snabdijeva Evropa, saopštila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Došlo je vrijeme za smanjenje cijena ruskog gasa u Evropi: Ursula fon der Lajen smatra da Putin manipuliše energentima
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Ona je navela da je ta mjera potrebna sa ciljem da se zaustave pokušaji ruskog predsjednika Vladimira Putina da manipuliše evropskim energetskim tržištem, prenosi Rojters.

– Čvrsto vjerujem da je sada vreme za ograničenje cijene ruskog gasa za Evropu -saopštila je novinarima predsednica EK na marginama sastanka njemačkih konzervativnih poslanika u gradu Murnau.

FOTO: 
MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POO/EPA
FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV / KREMLIN POO/EPA

Prošlog meseca Lajen je u pisanom saopštenju navela da je ”EU obezbedila čvrste temelje za nezamenljivu solidarnost između država članica suočenih sa Putinovom energetskom ucenom”.

Takođe je rekla da “dodatno smanjivanje isporuke gasa Evropi preko Sjevernog toka 1, bez opravdanog tehničkog razloga, dodatno ilustruje nepouzdanu prirodu Rusije kao snabdevača energentima”.

Savjet EU usvojio je 3. juna šesti paket sankcija Rusiji, koji uključuje postepeno uvođenje embarga na isporuke nafte i naftnih derivata iz Rusije morskim putem.

Zabrana isporuka nafte morskim putem je odložena za šest mjeseci, do decembra, a za naftne derivate za osam mjeseci, do februara 2023. godine.

Moskva je danas saopštila da će prestati sa prodajom nafte onim zemljama koje uvode ograničenja na cene ruskih energenata.

– Zemlje koje nameću ograničenje cijene neće biti među onima koji dobijaju rusku naftu – rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, čime je podržao jučerašnje izjave potpredsjednika ruske vlade Aleksandra Novaka, prenosi Rojters.

Pročitajte još

Novak je u četvrtak izjavio da su ruske naftne kompanije spremne na to da Evropska unija uvede embargo na uvoz ruske nafte u decembru ove godine, i dodao da Moskva planira da održi trenutan nivo proizvodnje.

Kremlj je takođe saopštio da bi takva ograničenja dovela do značajne destabilizacije na svjetskom tržištu nafte.

Očekuje se da će ministri finansija Grupe sedam najrazvijenijih ekonomija (G7) danas učvrstiti planove o ograničavanju maksimalne cene otkupa ruske nafte u globalnoj trgovini, sa ciljem da se smanje prihodi Moskve koja vodi rat u Ukrajini, ali i ublaži pritisak na energetskom tržištu, saopštili su zvaničnici G7 agenciji Rojters, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije