Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DOSTA JE BILO Maloljetne manekenke neće raditi revije poznatih kreatora

Zabava
Autor:

Foto: Ian Langsdon/EPA

Maloljetne manekenke neće više nositi modele Guči, Sen Loran i Aleksandar Mekvin na modnim revijama, odlučila je kompanija Kering i navela da će ta odluka početi da se primjenjuje od kolekcije jesen-zima u sezoni 2020/21.

– Moramo da budemo odgovorni i budemo pravi primjeri i u oblasti luksuzne mode. Nadamo se da će i ostali da krenu našim stopama – rekao je izvršni direktor kompanije Fransa Anri Pino, prenosi BBC na srpskom jeziku.

Mari Kler Davu iz Keringa rekla je da su manekenke starije od 18 godina fizički i psihički zrelije, što je važno za ritam i zahtjeve manekenske profesije.

Osnivačica grupe Savez manekenki Sara Zif pozdravila je odluku kompanije Kering i dodala da je to pozitivan korak ka uklanjanju pritiska pod kojim se nalaze manekenke, jer moraju da sačuvaju adolescentski izgled.

U avgustu prošle godine američka kompanija Konde Nast, koja izdaje modni časopis Vog, takođe je saopštila da neće angažovati manekenke mlađe od 18 godina, osim ako tema snimanja nisu baš djeca.

– Vog i slični magazini su stvorili takvu sliku da je normalno da se djeca glamurozno oblače i reklamiraju kao odrasli. Dosta je bilo. To nije dobro za čitaoce, kao ni za mlade manekenke. Prošlost ne može da se ispravi, ali možemo da stvorimo bolju budućnost – stajalo je tada u uredničkom komentaru u časopisu.

Prije dvije godine i Kering i rivalska kompanija LVMH potpisale su povelju kojom se obavezuju da će prestati da angažuju manekenke mlađe od 16 godina.

Foto: Yoan Valat/EPA

Do sada je u modnoj industriji bila ustaljena praksa da se angažuju manekenke mlađe od 18 godina.

Kako se navodi, mnoge poznate manekenke su veoma mlade počele profesionalne karijere, poput Naomi Kempbel, Kejt Mos i Bruk Šilds.

Trenutno je najpoznatija mlada manekenka 17-godišnja Kaja Gerber, a na modnu pistu u posljednje vrijeme često izlazi i Hadson Krenig, koji ima 11 godina.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO