Društvo

DOTAKLI SMO DNO Hrana u BiH skuplja nego u zemljama Evropske unije

Kupovna moć građana BiH opada iz mjeseca u mjesec. Istraživanje koje je njemačka agencija GFK provela u 42 države Evrope pokazuje da se BiH, kada je riječ o kupovnoj moći, nalazi na 40. mjestu, što je svrstava na samo dno. Iza su samo Makedonija i Moldavija.

DOTAKLI SMO DNO Hrana u BiH skuplja nego u zemljama Evropske unije
FOTO: FOTO: FAKTOR/RINGIER

Kafa, jaja, grah

Kako navodi predsjednik Udruženja za poboljšanje kvaliteta života „Futura“ iz Mostara Marin Bago, već s početkom ove godine cijene nekih od osnovnih životnih namirnica porasle su i za 20 odsto.

Ako se tome, kako kaže Bago, doda i činjenica da je gramaža proizvoda sve manja, ispada da su proizvodi u trgovinama skuplji i do 40 odsto!

Mnoge osnovne namirnice skuplje su nego u zemljama Evropske unije. Kada se uporede njihova i naša primanja, jasno je da bh. građani mogu kupiti najmanje. Sve ovo udar je na potrošače, koji se više ne mogu nositi sa poskupljenjima – kaže Bago.

Prema posljednjoj analizi Federalnog ministarstva trgovine za februar, posebno su porasle cijene sira, margarina i maslaca. Poskupjeli su i riba, grah, kafa, jaja, pa sada školjka, umjesto sedam, košta 8,50 KM.

Bago ističe da su voće i povrće postali luksuz.

Nema strategije

– Činjenica je da mi pojedemo svega 20 odsto od onoga što proizvedemo, tako da postoji dosta prostora da se poveća izvoz. Svaka razumna vlada to bi morala iskoristiti – kaže Bago.

Sve više se na komad kupuju paradajz, paprika, mrkva…

Nemamo kvalitetne strategije, a one koje imamo su u ladicama. Bez strategija se ne može voditi zemlja – rekao je Bago.

(Avaz)

 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu