Politika

"DOŽIVJEĆE POTOP" Borenović tvrdi da je radna grupa za izmjenu Izbornog zakona BiH farsa

Izmjene izbornog zakonodavstva BiH na kojima treba da radi Interresorna radna grupa sačinjena gotovo u potpunosti od članova SNSD, SDA i HDZ, a bez predstavnika ostalih parlamentarnih stranaka i CIK koja je zadužena da sprovodi izbore - osuđene su na propast.

"DOŽIVJEĆE POTOP" Borenović tvrdi da je radna grupa za izmjenu Izbornog zakona BiH farsa
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Branislav Borenović

To je saopštio predsjednik PDP Branislav Borenović, nakon što je za sljedeću sjednicu Predstavničkog doma BiH predloženo imenovanje rade grupe sastavljene od devet članova, od kojih je šest iz Parlamentarne skupštine po tri poslanika i delegata.

Zajednički kolegijum je iz Predstavničkog doma u radnu grupu predložio Snježanu Novaković Bursać (SNSD), Almu Čolo (SDA) i Borjanu Krišto (HDZ BiH). Iz Doma naroda su predloženi delegati Sredoje Nović (SNSD), Bariša Čolak (HDZ BiH) i Munib Jusufović (SBB).

– Ko može očekivati da se učini bilo kakav pomak kada to treba da naprave stranke kojima trenutni Izborni zakon daje širok okvir za izborne prevare i manipulacije kojim dobijaju izbore – rekao je predsjednik PDP.

Borenović kaže da je ovakva grupa sastavljena uglavnom od tri vladajuće stranke „koje su najodgovornije za izborne krađe, presedan i farsa“, budući da tu nema šireg političkog predstavljanja, nema članova CIK, niti članova organizacija iz nevladinog sektora koje se bave izborima i Izbornim zakonom.

– Međutim, šta god da urade, a prije ne urade, kakve god kozmetičke izmjene da naprave, jer od njih je nemoguće očekivati da promijene bilo šta suštinski, na narednim izborima će doživjeti potop – tvrdi Borenović.

Pročitajte još

Inače, u zaključku o formiranju radne grupe piše da svoja tri člana još treba da imenuje Savjet ministara BiH.

-U toku procesa Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH će po potrebi konsultovati stručnjake iz nevladinog sektora, Centralne izborne komisije BiH, akademske zajednice i druge. Zadatak Interresorne radne grupe je da pripremi izmjenu izbornog zakonodavstva BiH te da ga posredstvom ovlaštenog predlagača uputi domovima u parlamentarnu proceduru – piše u zaključku o kome će poslanici glasati na sjednici zakazanoj za 30. mart.