Svijet

DOŽIVOTNA KAZNA ZA SILOVATELJE I PEDOFILIJU Novi zakon kojim će biti uvedena maksimalna kazna

Rumunija će hitno uvesti novi zakon kojim će biti uvedena kazna doživotnog zatvora za silovanje i pedofiliju, izjavila je danas rumunska premijerka Viorika Dančila.

DOŽIVOTNA KAZNA ZA SILOVATELJE I PEDOFILIJU Novi zakon kojim će biti uvedena maksimalna kazna
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ona je to izjavila nakon što su DNK testovi potvrdili da je kidnapovana djevojka Aleksandra Mačešanu (15), koja je nestala 24. jula, ubijena.

Taj slučaj je izazvao ogorčenje u Rumuniji i razotkrio mnoge nedostatke u policijskom i pravosudnom sistemu zemlje.

Mehaničar (65) iz grada Karakala na jugu zemlje priznao je da je ubio Aleksandru Mačešanu i jednu osamnaestogodišnju djevoju koja je posljednji put živa viđena u aprilu.

Imaćemo nultu toleranciju prema nedostaku čovječnosti i nepoštovanju građana – rekla je premijerka Dančila najavljujući nove mjere vlade.

Osuđeni pedofili i silovatelji sada se suočavaju sa zatvorskom kaznom od sedam, odnosno 12 godina, s tim da silovatelji mogu biti osuđeni do 18 godina zatvora ako njihova žrtva umre.

Aleksandra Mačešanu tri puta je pozvala evropski broj 112 za hitne slučajeve i rekla da je kidnapovana, prebijana i silovana, ali je policiji trebalo čak 19 sati da uđu u trag počinitelju, u čijem su domu našli spaljene kosti i DNK dokaze.

Način na koji su se vlasti bavile ovim slučajem izazvao je ulične proteste, ministar unutrašnjih poslova podnio je ostavku, dok su šef rumunske policije i nekoliko visokih zvaničnika otpušteni, a više njih nalazi se pod istragom zbog sporog reagovanja.