Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DOZVOLA ZA IZVOZ Meso iz BiH uskoro na tržištu Malezije

Društvo
Autor:

Foto: Shutterstock

BiH uskoro treba da dobije i dozvolu za izvoz mesa goveda i ovaca u Maleziju i za to su već ispunjeni ključni uslovi traženi od strane ove zemlje, saopšteno je na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića sa ministrom unutrašnje trgovine Malezije Datuk Seri Saifudin Nasution Ismailom.

– Zahtjev za odobrenje izvoza sa svim, do sada traženim odgovorima, MSTEO i Kancelarija za veterinarstvo BiH su, na traženje malezijske strane, već podnijeli. Mi imamo potreban kvalitet i za nas je ključno da uspješno ispunjavamo  evropske standarde, zbog čega imamo razvijenu trgovinu ne samo sa EU nego i sa Turskom i Rusijom – naglasio je ministar Šarović.

Sagovornici su se usaglasili da proces dobijanja dozvole za izvoz mesa treba kompletirati što prije kako bi domaći privrednici počeli sa izvozom mesa na ovo značajno tržište. Malezija, naime, 80 odsto mesa i mesnih proizvoda uvozi iz drugih zemalja.

Dogovoreno je i preduzimanje koraka na ubrzanju stupanja na snagu ranije potpisanog Sporazuma o trgovinskim odnosima između BiH i Malezije, kako bi se, osim za meso,  otvorila vrata trgovinskoj razmjeni i drugih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla.

Na sastanku je konstatovano da ukupna saradnja sa Malezijom ide uzlaznom putanjom, posebno u oblasti turizma. Godišnje BiH posjeti oko 20.000 malezijskih turista.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO