Svijet

DPS POZVAO NA SKUP Poručili pristalicama da dođu u nedjelju u Podgoricu

Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je pristalice na skup koji je planiran u nedjelju, 6. septembra, na Trgu nezavisnosti u Podgorici.

DPS POZVAO NA SKUP Poručili pristalicama da dođu u nedjelju u Podgoricu
FOTO: BORIS PEJOVIC / EPA

U objavama na zvaničnim stranicama partije na društvenim mrežama poziv je propraćen porukama: “Nema izgovora”, “Pokažimo da nas ima mnogo” i “Crna Gora prije svega”.

Poruke su dijeljene i na “Viber” zajednici DPS-a.

Javna okupljanja su mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela ograničena na 40 osoba na javnom prostoru, a, kada je riječ o političkom skupu – na 100 osoba, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra, nošenje zaštitnih maski i dezinfekciju ruku.

Mjere su se masovno kršile proteklih sedmica na proslavama izbornog rezultata opozicije, na takozvanim auto-litijama, kao i takozvanim antilitijama.

Prethodne sedmice policija je blokirala ulaz u Podgoricu, istakavši da su organizovani dolasci građana zaustavljeni s ciljem sprečavanja širenja virusa korona u skladu sa mjerama i naredbama Ministarstva zdravlja.

Lideri opozicionih koalicionih lista sinoć su pozvali građane da ne izlaze na ulice kako bi incidenti bili spriječeni, te poručili da svako ko to čini, radi protiv njihove pobjede.

Pročitajte još

Prema izbornim rezultatima koje je objavila Državna izborna komisija, DPS je osvojio 35,06 odsto, odnosno 143.548 glasova, a koalicija “Za budućnost Crne Gore” 32,55 odsto ili 133.267.

Koalicija “Mir je naša nacija” osvojila je 12,53 odsto ili 51.297 glasova birača, “Crno na bijelo” 5,53 ili 22.649, a Socijaldemokrate 4,10 ili 16.769 glasova.

Lideri tri pobjedničke koalicije juče su dogovorili četiri principa saradnje, ali i ukidanje diskriminatorskih zakona i akata među kojima je i mjesecima osporavani Zakon o slobodi vjeroispovijesti.