Društvo

Dr Šekler o vakcinaciji: Što duže vremena prođe od druge doze, nivo zaštite je veći

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler kaže da podržava predlog medicinskog dijela Kriznog štaba o potpunom zatvaranju i da se nada da će taj prijedlog biti usvojen.

Dr Šekler o vakcinaciji: Što duže vremena prođe od druge doze, nivo zaštite je veći
FOTO: THAIS LLORCA/EPA

Slažem se i podržavam sve mjere koje predlaže medicinski deo Kriznog štaba. Nadam se da će ih na sljedećoj sjednici usvojiti ekonomski ili nemedicinski dio Kriznog štaba. Ostaje da vidimo da li će da pobjede pare ili život – rekao je Šekler.

Stručnjak je gostujući na TV K1 kao primer naveo Izrael koji je bio zaključan dok se sprovodila imunizacija kako bi se spriječili kontakti i kako ne bi propala masovna vakcinacija, piše Kurir.

Pročitajte još

Navodi da je u toj zemlji broj novozaraženih na dnevnom nivou počeo da se smanjuje kad su vakcinisali 40 odsto stanovništva.

Podsjeća da je Srbija sa obe doze vakcinisala oko pola miliona građana, što je oko deset odsto od predviđenih za vakcinaciju, a da je potrebno da se vakciniše polovina.

Govoreći o novim sojevima virusa, rekao je da je britanski soj zarazniji, ali da ne daje težu kliničku sliku i veću smrtnost od standardnog virusa, a naglasio je i da postojeće vakcine daju zaštitu i za mutacije.

Upitan da li treba provjeravati nivo antitijela nakon vakcinacije, Šekler je rekao da je to “suludo”. Napominje da je za zaštitu potrebno da prođe minimum dvije do tri nedjelje od druge doze.

– Što duže vremena prođe od druge doze vi ste sve zaštićeniji – rekao je Šekler.

Dodao je da i nakon vakcinacije mora da se nosi maska, održava distanca, izbegava gužva…

– Vaša zaštita djeluje do određene količine virusa. Ako ste vakcinisani i mislite da možete da sjedite pored čovjeka na respiratoru – varate se. Tako rizikujete da vaš imuni sistem ne može da odgovori na tu količinu virusa koje primi odjednom – rekao je Šekler.