Društvo

Dr Vladimir Jakovljević o Kongresu “IACS” u Banjaluci: Okupićemo najbolje iz svjetske kardiovaskularne nauke

Jedan od najvećih medicinskih događaja, 7. susreti Evropske sekcije i 8. susreti Sjevernoameričke sekcije Internacionalne akademije kardiovaskularnih nauka biće održan od 20. do 23. septembra u Banjaluci.

Dr Vladimir Jakovljević o Kongresu “IACS” u Banjaluci: Okupićemo najbolje iz svjetske kardiovaskularne nauke
FOTO: INTERNACIONALNA AKADEMIJA KARDIOVASKULARNIH NAUKA/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Fokus ovogodišnjeg kongresa biće “Kardioprotekcija i kardiometaboličke bolesti”, a najveći svjetski stručnjaci sa područja kardiovaskularnih nauka držaće predavanja u kulturnom centru “Banski dvor”.

Jedan od predavača i organizatora ovog velikog događaja je profesor dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.

– U pitanju je jedna veoma ozbiljna organizacija svjetskih stručnjaka sa područja proučavanja kardiovaskularnog sistema, koja već duži niz godina organizuje svoje skupove. Narandžan Dala, osnivač Internacionalne akademije kardiovaskularnih nauka “IACS”, jedno od najvećih imena u svijetu medicine, biće takođe gost u Banjaluci na susretima evropske i sjevernoameričke sekcije “IACS. On je poslije studija medicine u Pendžabu, otišao na dodatne studije u Sent Luis, pa u Vinipeg gdje je napravio centar Kardiovaskularne nauke krajem šezdesetih godina prošlog vijeka. Njegovi studenti i postdiplomci danas su veliki šefovi najvećih kardiovaskularnih institucija – pojašnjava za Srpskainfo dr Jakovljević.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
dr Vladimir Jakovljević, dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu

Podsjeća da je Dala 1996. godine napravio udruženje “IACS”, koje je spoj nauke i medicinske prakse, sa idejom da popularizuje probleme koje donose bolesti srca.

– S obzirom da od bolesti srca umire najveći broj ljudi u svijetu, kardiovaskularna nauka je u neprekidnoj potrazi za najboljom prevencijom takvih bolesti. Stoga su skupovi ove organizacije od izuzetnog značaja za ljude širom svijeta, jer najbolji stručnjaci se okupljaju kako bi sa svojim najnovijim istraživanjima, uz pomoć supertehnologije smanjili smrtnost od kardiovaskularnih bolesti – kaže naš sagovornik.

Domaćin kongresa je Medicinski fakultet u Banjaluci, a najavljeno je učešće gostujućih profesora iz Srbije, SAD, Kanade, Češke Republike, Mađarske i BiH. 

Osim osnivača Narandžana Dale, u grad na Vrbasu stiže i rukovodeći tim “IACS” Roberto Boli, Gari Lopasčuk, Bohuslav Oštadal, Grant Pirs, Andraš Varo.

Pročitajte još

Među glavnim temama o kojima će se govoriti, biće Kovid 19 i kardiovaskularni sistem, napredak u istraživanju aritmije, kardioprotekcija u dijabetesu, molekularni mehanizmi i stres i brojne druge.

Prijavljen je 151 naučni apstrakt, od toga su predviđena 73 usmena izlaganja, 24 onlajn izlaganja, plus 54 postera.

–  Udruženje “IACS” je tim fantastičnih naučnika koji funkcioniše po sekcijama. Jedna je evropska, druga sjevernoamerička, treća južnoamerička, četvrta indijska. Ovog puta, u Banjaluci se susreću članovi evropske i sjevernoameričke sekcije, a biće prisutni i profesori sa ruskih fakulteta poput Sergeja Boljevića sa Univerziteta Sečenev u Moskvi sa idejom da se iduće godine stvori i ruska sekcija – pojašnjava doktor Jakovljević.

Skupovi evropske sekcije “IACS” održavaju se inače od 2015. godine, kada je Srbija prvi put bila domaćin u Beogradu.

Kongres je organizovao profesor Dragan Đurić sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, uz pomoć upravo Vladimira Jakovljevića.

– Od tada, svake godine smo bili dio organizacionog tima koji je pripremao ove kongrese. Ja sam veoma ponosan na moje saradnike i studente koji su u ovoj oblasti trenutno među vodećim u regionu. Prošle godine kongres je otkazan zbog korona virusa, a ove godine se održava u Banjaluci zahvaljujući inicijativi profesora Ranka Škrbića i Miloša Stoiljkovića. Ovo je veoma značajan događaj za Republiku Srpsku i siguran sam da će sve proteći u najboljem redu – zaključuje profesor Vladimir Jakovljević.

Idući veliki kongres poslije Banjaluke planira se u Moskvi 2022. godine.

Prihvati notifikacije