Društvo

Dragan Galić postavio pitanje Ministarstvu prosvjete i kulture "Hoće i doći do povećanja plate direktorima osnovnih i srednjih škola"

Na Osmoj redovnoj sjednici Narodne skupštine RS, koja se održala 12,13 i 14 marta 2024. godine, narodni poslanik Dragan Galić, Klub poslanika NPS postavio je pitanje Ministarstvu prosvjete i kulture u vezi plata direktorima osnovnih i srednjih škola.

Dragan Galić postavio pitanje Ministarstvu prosvjete i kulture "Hoće i doći do povećanja plate direktorima osnovnih i srednjih škola"
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Galić je postavio pitanje u ime direktora osnovnih i srednjih škola, vezano za povećanje plata od kojih su oni izuzeti.

– Postavljam pitanje u ime direktora osnovnih i srednjih škola, vezano za povećanje plata od kojih su oni izuzeti. Postoji veliki broj primjera da predsjednici sindikata sa punom normom ili profesori sa nekoliko časova honorara imaju veću platu od direktora. Postoji li prijedlog ili inicijativa da se direktori uvrste u program povećanja plata – glasilo je pitanje.

 Odgovor iz Ministarstva prosvjete i kulture, Vlada RS je šest puta povećavala plate zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, đačkim domovima u cilju poboljšanja položaja zaposlenih u ovim ustanovama.

– Sporazumom o dinamici usklađivanja platnih koeficijenata zaposlenih sa visokom stručnom spremom u oblasti obrazovanja i kulture Republike Srpske koji je potpisan 21.08.2023. godine od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje i Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske usaglašeno je usklađivanje platnih koeficijenata zaposlenih sa visokom stručnom spremom u oblasti obrazovanja i kulture Republike Srpske, a koji imaju platni koeficijent niži od platnog koeficijenta pete platne grupe definisanog Zakonom o platama zaposlenih u organima uprave. Shodno tome, obavještavamo Vas da su platni koeficijenti direktora osnovnih i srednjih škola sa visokom stručnom spremom i nakon toga veći od platnog koeficijenta pete platne grupe definisanog Zakonom o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske – dodali su odgovoru iz Ministarstva.

Pročitajte još

Potom su naglasili da je udruženje direktora srednjih škola RS dostavilo ministarstvu inicijativu za povećanje plate sa ciljem poboljšanja statusa direktora.

– Navedena inicijativa o izmjeni Zakona o platama biće razmotrena prilikom izmjena navedenog Zakona – naveli sui z Ministarstva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu