Kultura

DRAGANA "O DRAGANAMA" Banski dvor nagradio slikarku izložbom

Dragana Grašar, dobitnica „Plakete Banskog dvora za 2018/19. godinu“ u Salonu bana Svetislava – Tise Milosavljevića, u ponedjeljak u 19 sati otvoriće svoju prvu samostalnu izložbu „O Draganama“.

DRAGANA "O DRAGANAMA" Banski dvor nagradio slikarku izložbom
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/RAS SRBIJA

Riječ je o nagradi koja je uspostavljena u cilju promovisanja i afirmacije mladih i talentovanih umjetnika Banjaluke i RS, a koja će se svake godine dodjeljivati najboljim studentima završnih godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Sve osobe koje slikam zovu se Dragana, sasvim slučajno. Posmatram ih u prostoru u svakodnevnim radnjama i situacijama. Cilj mi je da dotaknem njihovu intimu. Zanima me jedan naizgled nebitan, sićušan trenutak života žene, trenutak koji se vjerovatno mnogo puta ponovi u njenom životu. Ko je ta žena, šta radi, gdje se nalazi, da li je umorna, da li je krenula negdje, kako se osjeća, da li prikazanu radnju radi jer želi ili možda mora – rekla je autorka o izložbi.

Dragana Grašar rođena je 1996. u Doboju. Apsolvent je slikarstva na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u klasi profesorke Borjane Mrđa.

Plaketu Banskog dvora dobila je na završnoj izložbi Akademije umjetnosti. Izložene slike većinom su studijski radovi nastali na trećoj i četvrtoj godini, a manji broj slika nastao je od kraja akademske godine do sada.

– Moje istraživanje ženske intime, koja je glavni motiv mojih slika i priprema za izložbu u Banskom dvoru, trajala nešto više od dvije godine. Plaši me stav da se u današnjem veoma brzom vremenu iskrivila slika o ženi i o trenucima njenog života, stav o ženskoj ljepoti. To me potstaklo da pokažem da žena nije uvijek dotjerana, da nije uvijek nasmijana, vedra, vesela, poletna i da svaka žena ima nešto samo svoje. Bilo da je to pokret, komad odjeće, stav, soba – njeno je. Ako ništa, u tom trenutku je imala neku misao, a ta misao je siguno i samo njena. Zaustavljam vrijeme u trenucima u kojima se žena, majka, supruga, drugarica, sestra – šminka, oblači… Tako, zaustavljajući trenutke istinske ženske ljepote, gledam u osjećanja i misli jedne žene – objasnila je mlada slikarka.

Kako ona kaže, ova izložba za nju ima veliki značaj.

– To je pozitivan odgovor na moj rad koji podstiče i ohrabruje, kako mene tako i moje kolege. Smatram da je ovo dodatan podsticaj našem radu na Akademiji, saznanje o tome da će nas kulturni centri, kako Banjaluke tako i okoline, podržati – kaže ona, te dodaje da je na svakom da bude iskren s onim čime se bavi. Uz to i mnogo vrijedan, marljiv, uporan i da rezultati, kao i prilike za izlaganje, neće izostati.

Pored Dragane Grašar ove godine Plaketom Banskog dvora nagrađena je i Mirjana Preradović.

Bavi se i crtežom i fotografijom

– Ovo mi je prva samostalna izložba. Grupne izložbe imala sam u Dječijem pozorištu, Salonu mladih 2018. u Sarajevu, na Filološkom fakultetu, završne izložbe Akademije umjetnosti i izložbe sa nekoliko likovnih kolonija na kojima sam učestvovala. Nastavljam da se bavim ženom. Smatram da sam za motiv izabrala nešto što me veoma pokreće i definitivno iz njega još nisam izcrpila sve što mogu i želim. Trenutno pored slikanja svoj motiv želim provući kroz više medija, pa se se bavim crtežom i fotografijom – rekla je Dragana Grašar.