Svijet

Drama u Crvenom moru: Njemačka umalo oborila američki dron, ISPALJENA 2 PROJEKTILA

Njemačka pomorska fregata poslata da zaštiti komercijalne brodove u Crvenom moru umalo je slučajno oborila američki dron, navode njemački mediji.

Drama u Crvenom moru: Njemačka umalo oborila američki dron, ISPALJENA 2 PROJEKTILA
FOTO: Y YEMENI AL-JOUMHOURIYA TV HANDOUT/EPA

Ministarstvo odbrane Njemačke potvrdilo je da se u ponedeljak dogodio incident s dronom u koji je bila uključena saveznička država, ne navodeći ime zemlje, prenosi Deutsche Welle.

Otvorili smo vatru, pošto nismo mogli da identifikujemo dron.

Ministar odbrane Boris Pistorius rekao je da je fregata Hesse, koja je ovog vikenda stigla u regiju u sklopu misije EU-a za pomoć u osiguravanju međunarodne plovidbe od napada jemenskih Huta koje podupire Iran, otvorila vatru nakon što su pokušaji identificiranja nepoznatog drona bili neuspješni.

– Slučaj je riješen kada se pokazalo da nije bila neprijateljska bespilotna letjelica, što je postalo jasno tek kasnije – rekao je portparol njemačkog ministarstva obrane Michael Stempfle.

Pročitajte još

Ispaljena su dva projektila

– Srećom, dva projektila ispaljena na dron promašila su cilj i srušila se u more zbog tehničkog kvara. Radi se o američkom izviđačkom dronu Reaper – piše Spiegel.

Ne navodeći svoje izvore, Spiegel nagađa da je dron možda bio u tom području “kao dio američke protivterorističke misije” koja nije povezana s misijom na Crvenom moru. Ipak, Spiegel navodi da vojni zvaničnici vjeruju da je incident prijateljske vatre pokazao da je koordinacija između uključenih saveznika u raznim misijama u regiji oko Jemena treba poboljšati, prenosi Index.

Dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung je dodao kako je “opšte poznato da se u regiji koriste američke borbene bespilotne letjelice koje nemaju nikakve veze s operacijom u Crvenom moru”.

Hesse, koji ima posadu od 240 njemačkih vojnika i mornara, jučer je uspješno oborio dvije bespilotne letjelice jemenskih Huta u razmaku od 15 minuta. Njemačka fregata stigla je u Crveno more tokom vikenda nakon što su prošlog petka u Bundestagu odobrili učešće broda u misiji.

– Pokazalo se ispravnim poslati fregatu početkom februara kako bi mogla započeti svoje operacije – izjavio je juče njemački ministar obrane.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu