Hronika

(VIDEO) DRAMA U OSMACIMA, UBIJENO 20 PASA Mještani ogorčeni, jer LUTALICE NAPADAJU STOKU, akivisti poručili "PSI SE NE SMIJU UBIJATI"

Na društvenim mrežama pojavile su se informacije da je izvjesni lovac iz puške usmrtio najmanje 20 pasa lutalica u selu Caparde u opšini Osmaci, gdje mahom žive Bošnjaci povratnici.

(VIDEO) DRAMA U OSMACIMA, UBIJENO 20 PASA Mještani ogorčeni, jer LUTALICE NAPADAJU STOKU, akivisti poručili "PSI SE NE SMIJU UBIJATI"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Reporter se juče u ekipi s članovima Udruženja “Prijatelji životinja” uputio na lice mjesta. Prvo su se javili u Policijsku stanicu Osmaci, gdje im je određena patrola koja će s njima izaći na lice mjesta, odnosno do “Hajrine njive”, gdje su pobijeni psi lutalice navodno zakopani.

U pratnji policije pronašli smo lokaciju. Hrpa šute i crijepa, izorana zemlja. Dok aktivisti Udruženja, u saradnji s policijom, uklanjaju crijep, svježe dovezen na tu lokaciju, s vrha sela se ukaza grupa mještana. Nemate vi ovdje šta tražiti! Ovo je privatni posjed! Marš odavde – dočekaše nas, piše Avaz.

Dok su aktivisti pokušavali objasniti, sve je više mještana dolazilo. Ne žele se snimati ni fotografirati.

Nemoj da bi neko upalio kameru – govore.

Psi lutalice

Kad su se strasti malo smirile, poče normalnija priča.

– Pa mi ne možemo živjeti od pasa lutalica – govore mještani uglas.

Nekome zaklali koze, nekome ovcu, nose obuću, ma milion problema istresoše pred nas mještani.

Zajedno s policijom, objašnjavamo da mi nemamo puno veze s tim, ali, avaj – oni svoje.

Nakon dva sata pojavio se svjedok (identitet poznat redakciji) koji je vidio kako lovac ubija pse po putevima sela Caparde i čak je to snimio. Odlučio je otići u Policijsku stanicu i sve prijaviti, kao i prijetnje koje dobija prethodnih dana.

Pročitajte još

– Vidio sam ljude kako sakupljaju novac, dogovaraju se da plate lovca da poubija pse. Vidio sam ga kada je došao, nategao pušku i, u prisustvu mještana, počeo da puca. Sve sam to vidio. Vidio sam kada su pse kupili u kolica i vozili na Hajrinu njivu. Sve sam ovo rekao policiji – kaže svjedok.

Anda Šandal-Karić, predsjednica Udruženja “Prijatelji životinja”, takođe je dala izjavu u policiji.

Zaprimili smo veći broj prijava da se u mjestu Caparde desio masovni odstrel pasa. Sve smo prijavili, čekamo reakciju nadležnih institucija – izjavila je Šandal-Karić.

Aktivisti

– Napišite da nemamo hitnu pomoć – govori nam Smail Hasanović, jedan od starijih mještana.

Njegove komšinice Tima Mustafić, Umka Hasanović i Zineta Ibralić govore da ne mogu živjeti više od pasa lutalica. Eno ih gore iznad kuće troje ima. Da su pobijeni, ne bi bili tu. To je nas neko glup prijavio – govore uglas.

U selu ostade samo dežurni policajac koji će do eventualnog izlaska tužioca osiguravati mjesto gdje se vjeruje da su psi ukopani.Aktivisti za zaštitu životinja razumiju probleme mještana, ali isto tako navode da jadne životinje nisu krive za njihove probleme. – Psi se ne smiju ubijati, kraj priče – poručili su.

Mještani Caparda su u više navrata jučer pitali kome da se obrate i kome da prijave ovaj problem.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije