Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DRAMATIČNO U MOSTARU Zaražen još jedan ljekar, broj oboljelih 10 puta veći od statističkog

Regioni
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U Hercegovini dramatično raste broj novozaraženih osoba od korona virusa. Do zaključenja ovog izdanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu broj potvrđenih slučajeva se popeo na 142, a u Zapadnohercegovačkom na 47.

Nova oboljenja u HNK su zabilježena u Mostaru, Jablanici, ali i u Čitluku za koji se veže slučaj zaraze kod još jednog ljekara u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar.

Podsjećanja radi, na Klinici za infektivne bolesti potvrđena je zaraza kod jedne doktorke, dok su druga te dr.Jurica Arapović, infektolog u izolaciji. U izolaciji je od juče i dr.Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK. Dr Arapović i dr Avdić su kao članovi Kirznog štaba bili stalni učesnici pres-konferencija koje su od juče obustavljene, što je izazvalo revolt medijskih kuća, ali i javnosti. Takođe, brojni članovi Kriznog štaba su bili u kontaktu s načelnikom Čitluka, Marinom Radišićem, kod kojeg je potvrđen korona virus.

Iz Kriznog štaba juče su naveli da razmatraju način i mogućnosti ograničenja kretanja između opština i gradova.

S druge strane, u Mostaru se pojavljuje sve veći broj zaraženih van postojećih lanaca transmisije, kako su to juče rekli iz Doma zdravlja Mostar iz kojeg su ponovo apeluju na građane da ostanu u svojim kućama.

Pogotovo, upozorili su da do lokalnih transmisija bolesti i najveće mogućnosti infekcije dolazi u četvrtoj sedmici u kojoj se, upravo, nalazimo.

– Smatra se da je broj zaraženih čak do deset puta veća od onog statističkog broja testiranih, pozitivnih osoba. Ukoliko uzmemo taj podatak u obzir i dodamo na to lokalnu transmisiju bolesti, uskoro bismo mogli imati puno veći broj oboljelih što predstavlja veliki problem i opasnost kako za za naš zdravstveni sistem, tako i za sve nas ponaosob – naveli su iz Doma zdravlja Mostar.

Inače, Dom zdravlja Mostar je jedna od prvih zdravstvenih ustanova koja je uspostavila „Drive in“ način testiranja na korona virus, piše Avaz.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO