Politika

DRECUN JASAN "Kurti istrajava na ekstremnim stavovima, tu NEMA PROSTORA za kompromis"

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocijenio je danas da će Beogradu biti teško da razgovara sa Vladom u Prištini jer je njen premijer Aljbin Kurti nezrela politička ličnost koja istrajava na ekstremnim političkim stavovima.

DRECUN JASAN "Kurti istrajava na ekstremnim stavovima, tu NEMA PROSTORA za kompromis"
FOTO: E. ČONKIĆ/RAS SRBIJA

Drecun je istakao da u programu prištinske Vlade, koji je juče predstavio Kurti, nema spremnosti na dijalog, već su to ucjene, ultimatumi i prijetnje.

Izjava da je spreman na dijalog je cinična i protivriječi onome što govori kako će voditi takozvanu vladu. Kada neko prijeti tužbama za izmišljeni genocid, kada u Vladu uvede čovjeka koji je kriminalac koji je surovo ubijao naše graničare na području karaule Košare – ne možete da prihvatite tezu da je spreman za dijalog – rekao je Drecun za RTS.

On je ocijenio da je program Vlade u Prištini takav da onemogući nastavak dijaloga sa Beogradom ili da se, ako do njega dođe pod pritiskom međunarodne zajednice, veoma brzo završi.

– Ne vidim tu prostor za kompromis, ne otvara mogućnost da se nađe rešenje -rekao je Drecun.

Povodom stava Kurtija da očekuje nastavak razgovora sa Beogradom, ali da neće da ukine takse na robu iz centralne Srbije, Drecun je podsjetio na stav Beograda da je nastavak dijaloga moguć tek po ukidanju taksa.

– Rekao je (Kurti)da je okvir za nastavak razgovora da Srbija prizna samoproglašenu državu Kosovo, a Srbija neće ni da razmišlja o tome – rekao je Drecun.

On je ocijenio da Srbija u Kurtiju neće imati sagovornika, jer on ne skriva velikoalbanske ciljeve, kreće se slijepom ulicom, pokazuje lošu namjeru i učiniće sve da onemogući razgovor.

Kosovski parlament izglasao je sinoć novu vladu čiji premijer je Kurti, koji je lider pokreta “Samoopredjeljenje”.

Nova vlada ima 15 ministarstava, od kojih su dva pripala Srpskoj listi.