Politika

DRECUN PORUČUJE "Priština želi da nas izigra, Lajčak prihvata tu igru"

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun upozorio je da Priština želi da izigra Beograd u pregovorima i da nametne stav po kojem može da se razgovora samo o "međusobnom priznavanju", te naglasio da je čudno što specijalni predstavnik EU za pregovore Miroslav Lajčak prihvata tu igru Prištine.

DRECUN PORUČUJE "Priština želi da nas izigra, Lajčak prihvata tu igru"
FOTO: E. ČONKIĆ/RAS SRBIJA

Drecun je, u vezi sa jučerašnjim razgovorima u Briselu, rekao da Priština ne želi da razgovara o zajednici srpskih opština ZSO, te da Lajčak popušta pod pritiskom Prištine i pokušava da ide nekim drugim putem koji neće dovesti do postizanje sporazuma.

– Srpska delegacija je povukla dobar potez kojim je predupredila tu političku igru i rekla – tu mora da se postigne dogovor o ZSO i da se dogovorimo precizno kada će Zajednica biti formirana, inače nema napretka – rekao je Drecun za RTS.

On je ukazao da taktika Prištine, kada je riječ o ZSO, ide u dva pravca.

– Jedno je da kažu da to nije u skladu sa ustavom, iako su prihvatili sporazum. Sa druge strane, Tači uvodi u priču paralelu sa Republikom Srpskom. ZSO nije zamišljena da bude druga Republika Srpska, već kao kao nedostajući mehanizam za opstanak srpskog naroda i njegov razvoj – rekao je Drecun.

On je napomenuo da ZSO ne bi bila potrebna da su Srbi bili građani ravnopravni sa Albancima.

– Čudno je što Lajčak prihvata tu igru Prištine – ponovio je Drecun, uz konstataciju da je Lajčak “eksponent njemačke politike”.