Gradovi

Zabolilo ih otkazivanje podrške zajedničkom kandidatu: Trzavice između SNSD i SP u Brčkom

Opštinski odbor SNSD Brčko saopštio je da nije iznenađen najavom predstavnika Socijalističke partije (SP) da neće podržati zajedničke kandidate SNSD na opštim izborima, iako bi se, zbog brzopletosti najave, moglo zaključiti da će birališta biti otvorena već ujutro, a ne na jesen iduće godine.

Zabolilo ih otkazivanje podrške zajedničkom kandidatu: Trzavice između SNSD i SP u Brčkom
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Drugačije se nije ni moglo očekivati od onih, koji iz neznanja, ili namjerno, na sjednici Skupštine distrikta Brčko, nude bezuslovnu podršku za pokretanje ustavnog spora protiv Republike Srpske i proglašenje distrikta posebnom izbornom jedinicom, čime bi se ukinulo zajedničko vlasništvo entiteta u Brčkom, a distrikt i de fakto i de jure postao treći entitet – navodi se u saopštenju Opštinskog odbora SNSD i ističe da o ovome svjedoče tonski zapisi sa 11. sjednice Skupštine distrikta.

Iz brčanskog SNSD ističu da je takav stav poslanika SP suprotan interesima Republike Srpske, ali i Arbitražnoj odluci i izbornom zakonodavstvu u BiH kojima je utvrđeno da državljani Republike Srpske u Brčkom svoje izborno pravo ostvaruju isključivo kroz izborne jedinice u Republici Srpskoj.

Pročitajte još

Da se, uz podršku SP, ostvario ovaj plan, ukazuju iz Opštinskog odbora SNSD, državljani Republike Srpske u Brčkom svakako ne bi imali pravo da glasaju za kandidate za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, kao i za Narodnu skupštinu Republike Srpske, iz bilo koje stranke da dolaze, pa se ovaj poziv SP za bojkot glasanja, u stvari, može tumačiti kao logičan nastavak takve politike.

– Ovom najavom, međutim, najviše su zbunjeni upravo članovi SP, koje je rukovodstvo Opštinskog odbora, do juče uvjeravalo da su na pragu skupštinske većine u Brčkom, zajedno sa SNSD, da bi već ujutro dobili poziv da se uzdrže od glasanja za kandidate SNSD sve zbog izbora u jesen 2022. godine – ističu iz brčanskog SNSD-a.

Iz OO SNSD Brčkom poručuju da će nastaviti da kreiraju i sprovode politike koje su u funkciji zaštite interesa Republike Srpske i poboljšanja uslova života svih građana distrikta.

– U tom smislu, spremni smo na saradnju sa svima kojima su opšti ciljevi iznad stranačkih, i kojima se izbori ne priviđaju u oktobru i novembru svake godine – navedeno je u saopštenju brčanskog SNSD.

Iz Opštinskog odbora Socijalističke partije Brčko prije dva dana upućeno je saopštenje koje je potpisao predsjednik tog odbora Zoran Kokanović u kojem se navodi da na izborima sljedeće godine odbor neće podržati zajedničke kandidate koji budu ispred SNSD, kao što je to bila dugogodišnja praksa.

Kao jedan od razloga za ovu odluku navedeno je neslaganje sa političkim odlukama i radom SNSD, i odnosom ove stranke prema građanima i poslanicima SP u Skupštini Brčko distrikta.

Prihvati notifikacije