Društvo

“DRUGAČIJE SE PONAŠA U JESENJE - ZIMSKOJ SEZONI” Dr Kon o novim simptomima korona virusa

U posljednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 22.404 osoba, njih 7.780 bilo je pozitivno, dok je nažalost 57 osoba preminula.

“DRUGAČIJE SE PONAŠA U JESENJE - ZIMSKOJ SEZONI” Dr Kon o novim simptomima korona virusa
FOTO: DRAGAN KUJUNDZIC/TANJUG

Korona virus iz dana u dan obara crne rekorde, te je u ovom trećem talasu ubjedljivo najveći broj zaraženih, prenosi Kurir.

Utisak je da se klinička slika promijenila. Epidemiolog Predrag Kon  je na pitanje o  simptomima i kliničkoj slici pacijenata u ovom talasu i da li se oni razlikuju od prethodnog talasa rekao:

 – Radi se o tome da se radi o jednom ogromnom talasu koji je naletio i jednostavno, kako reče, mislim da je prof. Branislav Tiodorović, plima, to više nije ni talas, nego mnogo jako, mnogo ima zaraženih, pa onda ono što se prima u bolnici više nije isto kao što je bilo ranije.

Pročitajte još

Imate neuporedivo veći broj teških slučajeva i drugačije simptomatologije. Taj utisak je da je došlo do neke promjene, ali utisak je varljiv zbog ovoga što sam rekao. Imate ogroman broj onoga što se ne evidentira i što ostaje kod kuće i praktično se ne prati u hospitalnim uslovima pa se onda ima utisak da je sve drugačije.

Vrijeme će to iskristalisati, sama virusologija, to jest, virusolozi, ne kažu da je došlo do neke promjene. To su sve samo utisci u ovom trenutku i nema nijednog jedinog dokaza da je došlo do neke promjene virusa koja na taj način utiče.

Ono što jeste drugačije je da se mi nalazimo u jesenje – zimskoj sezoni i ja bih sad možda prvi put rekao da je to znatno drugačije, ne samo kod nas, nego bukvalno u cijeloj Evropi i na sjevernoj hemisferi, ponašanje ovog virusa u toku jesenje – zimske sezone.

Prvi put ga vidimo sad u jesenje – zimskoj sezoni. Pa se onda može pitati da li je to njegov sezonski karakter ipak pa da su utisci koje smo imali ranije da praktično nema sezonu, postavlja se pitanje da će takav utisak opstati, jer ovo je ipak ogroman porast u odnosu na prethodna dva talasa kod nas, odnosno na prethodni talas koji je bio u Evropi, rekao je Kon.