Digitalna Srpska

Drugo onlajn takmičenje “Balkathon 2.0”: Banjalučkom timu “e-Klinika” glavna nagrada

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) organizovao je drugo onlajn takmičenje Zapadnog Balkana za najbolja digitalna rješenja “Balkathon 2.0” kao odgovor na izazove svakodnevnog života, a prijave su bile otvorene od 5. do 21. maja.

Drugo onlajn takmičenje “Balkathon 2.0”: Banjalučkom timu “e-Klinika” glavna nagrada
FOTO: INOVACIONI CENTAR BANJALUKA/PROMO
Drago Gverić

U okviru ovogodišnjeg takmičenja timovi iz ekonomija Zapadnog Balkana mogli su da prijave svoje ideje u četiri tematske oblasti: pametni gradovi, e-zdravlje, zeleni gradovi i e-preduzetnik, a koje će doprinijeti regionalnoj saradnji, zajedničkom stvaranju promjena u stvarnom životu, sa ciljem da se regionu, privrednicima i građanima pomogne da povećaju otpornost na globalne izazove.

Ove godine pristiglo je 90 aplikacija iz ekonomija Zapadnog Balkana, a odabrano je 37 timova koji su učestvovali u takmičenju. Timovi su imali priliku da rade sa 17 mentora iz oblasti preduzetništva, poslovnog planiranja, marketinga i finansija iz čitave regije, uključujući predstavnike poslovnih inkubatora i privatnog sektora iz regije. Nakon mentorskih sesija, timovi su imali zadatak da predaju finalnu aplikaciju i video prezentaciju, a na osnovu bodovanja regionalne komisije odabrano je 12 timova koji su ušli u finale.

Finalni događaj održan je 28. maja, putem onlajn platforme Zoom, a prenos je bio dostupan na zvaničnim kanalima Savjeta za regionalnu saradnju (RCC). Nakon prezentacija i pitanja komisije, odabrani su pobjednici ovogodišnjeg Balkathona u četiri redovne kategorije i dodjeljne su dvije specijalne nagrade.

Jednu od četiri glavne nagrade, i to za oblast “E-zdravlje”, dobio je i tim “E-klinika” iz Banjaluke. Tim je predstavljao mladi student Medicinskog fakulteta u Banjaluci Aleksandar Kovač, uz podršku kolega softver developera iz svog tima.

FOTO: INOVACIONI CENTAR BANJALUKA/PROMO
FOTO: INOVACIONI CENTAR BANJALUKA/PROMO
Aleksandar Kovač

E-Klinika predstavlja onlajn platformu, odnosno sistem za rezervaciju pregleda kod ljekara. Osmišljena je sa ciljem da pacijentima pojednostavi način rezervacije termina, te im pruži potrebne informacije na jednom mjestu, istovremeno olakšavajući klinikama vođenje evidencija i rezervacija kroz automatske procese. E-Klinika pruža jedinstveni interni komunikacioni sistem unutar ljekarskog tima jedne klinike, kao i eksterni komunikacioni sistem namijenjen kontaktu klinike/ljekara sa pacijentima. Na taj način e-Klinika povezuje pacijente, medicinske ustanove i ljekare na jednom mjestu, koristeći moderne tehnologije i onlajn servise.

– Učešće na ovom takmičenju je bilo od velikog značaja za naš tim. Rad sa iskusnim mentorima iz čitave regije pomogao nam je da našu ideju nadogradimo. Sama nagrada će ubrzati razvoj platforme i izlazak prvenstveno na lokalno tržište. S druge strane, na određen način smo testirali regionalni potencijal naše ideje, koji svakako postoji, a širenje na regioalno tržište ostaje nam kao cilj za budućnost – istakao je Aleksandar Kovač, vođa tima i idejni tvorac ove ideje.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka, Drago Gverić, naglasio je kako je pandemija kovid 19, pored mnogih poteškoća, ipak pokrenula i mlade ljude da svojim praktičnim razmišljanjem i kreativnim rješenjima ponude zdravstvenom sektoru jedno od neophodnih digitalnih rješenja.

– Inovacioni centar Banjaluka na svoje zadovoljstvo ima mogućnost da na dnevnom nivou radi s mladim, kreativnim i odvažnim ljudima kao što je i sam Aleksandar Kovač. Još 2020. godine ovaj mladi student nam je predstavio svoju viziju digitalizacije i pametnih rješenja u zdravstvenom sektoru kao jedno praktično i višestruko korisno rješenje kako za medicinsko osoblje i ustanove tako i za pacijente. Takmičenje na kom je ideja e-Klinika pobijedila nedvosmisleno govori da ni malo nismo pogriješili što smo ovu ideju podržali od samog početka – zaključio je Gverić.

A.E.

Prihvati notifikacije